Szépségek hivatalban

Szandtner Gáborné gyöngyfűző népi iparművész ékszerként viselhető alkotásaiból nyílt kiállítás a kerületi polgármesteri hivatal épületében. A vitrinekben látható „Arc nélküli szépségek” (ez a tárlat címe) – nyakékek, karkötők, fülbevalók, gyűrűk – nagyobbrészt népi ihletésűek, de vannak köztük saját tervezésű divatékszerek, illetve fotók, leírások alapján készült reneszánsz stílusú darabok is.

A kiállítást Oláh Márta, a művésznő első mestere nyitotta meg. A műsorban fellépett Mezei Zsuzsa előadóművész és a Jókai Néptánccsoport négy táncosa, Ott Júlia, Kecskés Borbála, Horváth Ágoston és Kecskés Gergely is. A tájegységekhez kapcsolódó műsorszámok a kiállított népművészeti munkák stílusához igazodtak.

Mária Magdolna nyakéke festmény után (1525-ből)
Mária Magdolna nyakéke festmény után (1525-ből)

Az iparművésznőtől, aki a megnyitó napján ünnepelte hatvanadik születésnapját, megtudtuk: ízig-vérig városi ember (egyebek között a Márvány utcai Közgazdasági Technikumba járt, és első osztályú kézilabdázó volt), csak korai nyugdíjazása után, nyolc évvel ezelőtt kezdett gyöngyfűzéssel foglalkozni. Több csoportos kiállításon részt vett már, díjakat is nyert, s ez a mostani az első egyéni bemutatkozási lehetősége.

Kérész Gyula