A színek játéka és harmóniája

A Barabás Villa most először adott helyet családi kiállításnak. Rákossy Anikó festőművész és lánya, Farkas Bori textilművész Szentendrén él és alkot, s famíliájukban több művész is található. Rákossy Anikó férje Farkas Ádám szobrászművész, akinek a világ több nagyvárosában is láthatók alkotásai, Farkas Bori húga, Zsófi a szintén szobrász.

Farkas Bori lírai alkotásai
Farkas Bori lírai alkotásai

Az 1948-as születésű Rákossy Anikó ritkán lép képeivel a közönség elé, így különös öröm látni legújabb alkotásait. Öntörvényűség és nyugtalanság vezeti ecsetjét, képei mégis az ősi nyugalom kiteljesedését sugározzák. A vörös és barna az uralkodó színek, organikus, élő és természeti formák jelennek meg rajtuk. De megfigyelhetők geometriai alakzatok is. Akár a Barna madarak, akár a Meditáció címet viselő képét nézzük, egyszerre van jelen rajtuk monumentalitás és intimitás, mozgás és nyugalom. „Minden alkotása egy mikrokozmosz, a teljes intellektust megmozgató élmény” – mondta megnyitóbeszédében Entz Géza művészettörténész, aki hangsúlyozta azt is, hogy a művészek életére Szentendre lakóinak szellemi öröksége nagy hatással van.

A harmincas éveiben járó Farkas Bori textilalkotásai a patchwork technikájával készültek. Nála is megfigyelhető az erőteljes színek, például a bordó és a lila használata. Legnagyobb méretű, háromméteres képein a minták ritmikus váltakozása adja meg a dinamizmust és azt az életörömet, ami áthatja mindezt. A férfias és nőies elemek bátor felvállalása az ő alkotásaira is jellemző. A faágon ülő madarakat ábrázoló művei például egészen líraiak, míg a fekete hátterű, négyzetes mintázatúak szikárabb darabok.

A megnyitón jelen lévő Farkas Ádám szobrász – férj és apa egy személyben – kiemelte: reméli, a színek játéka és harmóniája, ami mindkét művésznő alkotásaiból sugárzik, másokat is megérint majd.

B. I.