Tavasz eleji lemosó permetezés

A kerti munkák közül bizonyosan nem a leglátványosabb vagy legkedveltebb a lemosó permetezés elvégzése, mégis egyike a leghasznosabbaknak. Kora tavasszal alapozhatjuk meg az egész éves kórokozó- és kártevőmentességet.

A lemosó permetezés a növények – főleg a gyümölcsfák és bokrok, díszfák, valamint a szőlő – védelmének legfontosabb eleme. Alapvetően két célcsoportja lehet a védekezésnek: egyrészről a gombafélék (lisztharmat, monília stb.), másrészt a rovarok (például hernyók, atkák, levéltetvek, pajzstetvek) ellen. Az enyhe teleken áttelelő kártevők és kórokozók élettevékenysége a hőmérséklet emelkedésével és a fagyok elmúltával élénkül meg. A gombák növekedésnek indulnak, a rovarok életműködése is felgyorsul. Ekkor indul meg a növények nedvkeringése is, ami a kártételekkel szemben védtelenebbé teszi őket.

Ha megfelelő időpontban végezzük a lemosó permetezést, úgy szoríthatjuk vissza a kártevőket, hogy a növényekben, akár a már kipattanó rügyekben sem okozunk kárt. A városi kertekben, ahol nem lehet mérgeket használni, különösen nagy jelentősége lehet a lemosó permetezésnek, mert az ilyenkor használt szerek jobbára veszélytelenek, és kiválthatják a későbbiekben esetleg elszaporodó kártevők elleni védekezés vegyszereit.

Tavasz eleji...
A kezeletlen seb a kártevők menedéke

A permetezés hatékonyságának növelése érdekében távolítsuk el az ágakról az elszáradt leveleket, gyümölcsöket. A metszést is érdemes korábban elvégezni, hogy a levegősebb koronát jobban átjárhassa a permetlé, és a felesleges ágakon ne képezzen bevonatot. Ráadásul a lemetszett hajtások a rovarkártevők egy részének búvóhelyéül is szolgálhatnak. A kéreg drótkefés ledörzsölését és a sebek kezelését is végezzük el permetezés előtt, hogy feltáródjanak az esetleges fertőzési gócok, és a permetezés a kéreg mélyebb rétegeiben is kifejthesse hatását.

A lemosó permetezés ideális időpontja a fagymentes napokon lehet, amikor nem esik az eső, és köd sem várható. Nem alkalmasak a szeles időszakok. Legszerencsésebb a reggeli vagy a késő délutáni órákat választani. A rügyek kifakadása legtöbbször nem jelent hátrányt, mert a szerek a növényekre nézve nem veszélyesek, de a fellazuló rügylemezek között rejtőző kártevők ellen ilyenkor hatékonyabb a védekezés. A lemosó permetezés későre halasztása – a hatékonyság csökkenése mellett – a kezelt növény leveleinek égetését is eredményezheti.

Tavasz eleji...
Lazuló rügyek
A lemosásnál – mint neve is mutatja – nem szabad spórolni a szerrel, hiszen a lényeg, hogy a permetlé összefüggő bevonatot képezzen a növényen, és minden zugba, repedésbe eljusson.

A rovarok ellen a házi kertekbe, díszkertekbe az olaj hatóanyagú szereket ajánlják. Ezek emberre teljesen veszélytelenek, sokuk hatóanyaga megegyezik a kozmetikai iparban használt olajokéval. Még biokertekben is engedélyezett az ilyen szerek használata.

A gombák ellen a réztartalmú szerek bizonyulnak a leghatékonyabbaknak. Ezek között is a hagyományos bordói lé érdemel kiemelést, amely már évszázadok óta a szőlősgazdák egyik legmegbízhatóbb növényvédő készítménye. A kéntartalmú szereket a lisztharmat és az atkák elleni védekezésre javasolják.

Természetesen kaphatók kombinált készítmények is, amelyek egyszerre tartalmaznak réz, kén és olaj hatóanyagokat, így minden célcsoport ellen képesek hatékony védelmet biztosítani. A városi kertekben azért eshet rájuk a választás, mert jellemzően vegyes növényállományok kezeléséhez kell megfelelő szert találni. Elképzelhetetlen, hogy minden fajt a számára legmegfelelőbb speciális vegyszerrel lehessen kezelni, úgy, ahogyan a nagy kertészeti ültetvényeken szokás.

Az évenként sikeresen elvégzett lemosó permetezés hatására a növények zavartalanul indulhatnak fejlődésnek, és megerősödhetnek, mire a kórokozók és a kártevők szaporodásnak indulnak. Ezzel egész évre visszaszoríthatjuk a kártevők invázióját, és az ügyes kertész a sok fejfájás mellett a további permetezések szükségességét is megspórolhatja.

Barta István