A tavaszköszöntő retek

Reggel méreg, délben étek, este orvosság – tartja a retekről a népi bölcsesség, de a mondást nem kell szó szerint értelmezni. Az apró kis zöldség, amellett, hogy igen finom, gyógynövénynek sem utolsó.

A retket (latin nevén: Raphanus sativus) az egyiptomiak már négyezer évvel ezelőtt termesztették, a piramisokat építő rabszolgák étrendjében szerepelt. Kínában és Indiában is jól ismerték, Marco Polo a XIII. század utolsó éveiben Kínából szállított retekmagot Európába.

Az apró, piros hónapos retek igazi tavaszköszöntő a zöldségek között; a húsos karógyökerét fogyasztjuk. Számos fajtáját ismerjük. A legnépszerűbb, legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek, ezt követi a nyári és az őszitéli, a jégcsapretek, a fekete, vagy müncheni sörretek. A hónapos retek magját egy időben vetik a sárgarépáéval, a petrezselyemével, csakhogy ezek később kelnek ki Jól érzi magát a fejes saláta, hagyma, karalábé, póréhagyma között is. A nyári retek a hónaposnál nagyobb gumójú, valamivel hosszabb tenyészidejű, de tovább fogyasztható és lassabban pudvásodik. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és jól tárolható.

A retek gazdag C-vitaminban. Hatóanyagai között a legfontosabbak a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid és a raphanol. Serkenti az epe termelődését és kiürülését, gyorsítja a gyógyulást máj- vagy epehólyag-gyulladásnál, segíti az emésztést, növeli az étvágyat. A természetgyógyászok szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését. A mustárolaj-glikozid a köhögésre jótékony hatású: oldja a nyákot, csillapítja a köhögést.

A tavaszköszöntő retek

A népi mondás szerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Dr. Oláh Andor, a hazai reformétkezés jeles tudósa szerint: „Különösen esti fogyasztása gyógyító hatású, a légutak tisztítására, epekövek ellen, reuma- és májbetegségekre ajánlható. A retek a vérkeringési zavarok orvossága, infarktusmegelőző. A koleszterinszintet is csökkenti a vérben. A retek hatásos szer nikotinkárok ellen.”

Az idézett mondást egyébként nem érdemes szó szerint venni, inkább csak nem árt némi elővigyázatosság, mértékletesség. Elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj-tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annál is az egyéni érzékenység a döntő. A „reggel méreg” intelem annyiban igaz, hogy éhgyomorra ne együnk, és legalább egy szelet kenyeret fogyasszunk mellé, lehetőleg nyersen, olykor pici sóval ropogtassuk el. A legkülönfélébb salátákat dúsíthatjuk friss retekkel, de hús mellett, vagy sajttal előételként is megállja a helyét.

Gyógynövénynek sem utolsó két formában: léként és szirupként. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására négy héten keresztül, naponta többször kortyolgatva. Krónikus léghurut esetén jól bevált a fekete retek.

A megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, s mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, ebből lesz a retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre isznak rendszeresen.

Járay Mari