Termékeny volt a művésztelep

Bőséges termést hozott az idei, Szántódon rendezett Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep: a tizenhárom résztvevő több mint száz művet készített augusztus utolsó hetében. Bár az alkotók más-más stílust képviselnek, alapvetően közös bennük, hogy nem az élet depresszív oldalát hangsúlyozzák képeiken.

Minden bizonnyal a Balatonparti, ragyogó napsütés is hozzájárult ahhoz, hogy derűs munkák születtek a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen eltöltött egy hét során – a plain air képviselői, azaz a szabad ég alatt festők különösen értékelték, hogy kegyes volt hozzájuk az időjárás. A vízpart a fürdőzőkkel, a csónakokkal és a rejtelmes nádasokkal sokakat megihletett, többen izgalmas sorozatokat festettek e témában.

Termékeny volt a művésztelep

Persze nemcsak a balatoni táj, hanem a kerület arcai is megjelentek a képeken, az idei művésztelep központi témáját ugyanis a hegyvidéki legendák adták. A művészek közös alkotása is ehhez igazodva készült: az együtt készített festmény (képünkön) alapja a Normafa, amely Füzes Gergely munkája – e háttér előtt pedig anzikszszerűen a Hegyvidék legendás helyszínei sorakoznak. A Mátyás királyhoz kötődő Szépjuhászné-históriát Medveczky Ágnes festette meg, a Disznófő-forrást pedig, amely ugyancsak Mátyás királyhoz, illetve az ő vadkanvadászataihoz kötődik, Zsáki István mutatta be. Erzsébet királynéról, aki állítólag a Hegyvidéken tanult meg magyarul, Gendova Miraljuba bolgár festő készített portrét, míg az Erzsébet-kilátót a Nagybányáról érkező Győri Kinga mintázta meg.

Készült festmény a Normafa-lejtőről is (Kovács Leheltől), a Libegőről (az aradi Siska Szabó Hajnalkától), valamint a zugligeti lóvasútról (Kopriva Attila, Jurij Selevicki és Igor Lucenko együttes munkája). A művészek, hűen a hagyományokhoz, az idén is a kerületnek ajándékozták csoportos alkotásukat.

z.