Többször módosul Buda villamosközlekedése

Különböző építkezések miatt az év hátralévő részében többször és lényegesen megváltozik Buda villamosközlekedése. Várhatóan lapunk nyomdai átfutása alatt már el is készül a Villányi úti és a Fehérvári úti vágányok összekapcsolása a Móricz Zsigmond körtéren, itt azonban a tervek szerint egy jó ideig még nem közlekedik menetrend szerinti villamosjárat. Folyamatban van a Fehérvári úti vágányok végleges lerakása is. Ezért a 18-as, 41-es és 56-os villamosok dél-budai végállomásaiktól csak a Bocskai útig járnak, ahonnan pótlóbuszok viszik tovább az utasokat a Batthyány térig.

*
Mivel a budai szennyvíz-főgyűjtőcsatorna építése miatt a Várkert rakpartot is lezárták mintegy fél évre, ezért a felső rakpart ismételt megnyitásáig itt nem közlekedhetnek villamosok. A 18-as és az 56-os – öszszevontan – a Kelenföldi pályaudvar és Hűvösvölgy között jár, várhatón december 5-ig. Valószínűleg ekkor adhatják át a Móricz Zsigmond körtéren a Fehérvári út felől jövő villamosok metróállomás- födémre visszaépített pályáját. Ezért egy rövid időszakra, a Szabadság híd villamosforgalmának megnyitásáig (ami jelenlegi információnk szerint december 20. körül várható) részben visszaáll a korábbi ideiglenes villamoshálózat. E szerint a 18-as Hűvösvölgy–Savoya park, a 19-es Döbrentei tér–Kelenföldi pályaudvar, a 41-es Moszkva tér–Kamaraerdő, a csak csúcsidőszakban járó 41/A Moszkva tér–Budafok, forgalmi telep, míg az 56-os Hűvösvölgy–Budafok, Városház tér között közlekedik majd. A Gellért tér és a Batthyány tér között pótlóbusz lesz, és természetesen a 47–49V és a 149V is jár még.

Ez az állapot azonban csak néhány napig marad fenn, mert a Szabadság híd villamosforgalmának megnyitásával megint lényegesen átalakul a budai oldal közlekedési hálózata. A 47-es és a 49-es villamos az eredeti útvonalán, de a korábbinál kisebb szerelvényekkel jár majd. Értelemszerűen megszűnik a 47–49V és a 149V, de a Gellért tér és a Batthyány tér között továbbra is megmarad a buszpótlás (19–41V). A 19-es villamos forgalma a már említett rakpart megnyitásáig teljesen szünetel.

A 18-as villamos Moszkva tér–Savoya park, a 41-es (szintén a rakpart megnyitásáig) a Moszkva tér–Kamaraerdő útvonalon közlekedik. A 41/A is megszűnik, hiszen a Fehérvári úton ismét jár a 47-es. 61-es jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér–Villányi út–Alkotás utca–Moszkva tér–Hűvösvölgy útvonalon halad villamos, az 56-os pedig átmenetileg nem közlekedik. (Az 59-es és az 59A marad a mostani útvonalán.)

Mindez a jövő év április végéig marad fenn, amikor újból megnyílik a Várkert rakpart. Akkor ismét jelentősen módosul a budai oldal villamosközlekedése, sőt teljesen új vágánykapcsolatokat is kiépítenek addigra. (Lehetséges például egy Farkasrét–Óbuda villamosjárat.)

Az egyes közlekedési változások életbelépése az építkezések befejezésétől függ, ezért az általunk közölt dátumok változhatnak.

Kertész István