Történelmi vetélkedő diákoknak

A Reneszánsz Éve alkalmából Mátyás és kora címmel történelmi vetélkedőre invitálta a kerületi általános iskolák tanulóit a Jókai Klub. Az interneten lebonyolított előfelmérőn legjobban szereplő csapatok a verseny döntőjében szakértő zsűri előtt adtak számot tudásukról.

A Pokorni Zoltán védnöksége mellett megrendezett kétfordulós viadalra négyfős, felsős diákokból összeállított csapatok jelentkezhettek. Intézményenként több nevezést is elfogadtak. Először a Jókai Klub internetes honlapjára feltett feladatsort kellett kitölteni, majd azt elektronikus vagy postai úton visszaküldeni. Egyebek mellett a Hunyadi család története, Mátyás hatalomra kerülésének körülményei, a török elleni harcok, a humanizmus és a reneszánsz magyarországi felvirágoztatásának jeles képviselői és a korszak történelmi emlékei, az egyetemes művelődéstörténeti vonatkozások szerepeltek a kérdések között. Nem volt egyszerű dolga a résztvevőknek, ugyanis a feladatokat nem az iskolai tananyag, hanem a mellékelt irodalomjegyzék alapján állították össze. Ahhoz, hogy a gyerekek helyes válaszokat adjanak, ismerniük kellett a megadott forrásmunkákat.

A Jókai Klubban megtartott és a Sikota Krisztina, Balázs Attila, Molnár Tamás összetételű zsűri által felügyelt szóbeli döntőbe az első fordulóban legjobb eredményt elérő hat csapat került (közülük kettő is a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolát képviselte). A győztes diákok értékes könyveket és könyvutalványt kaptak, de a többieknek sem kellett üres kézzel hazamenniük, mindenkinek jutott valamilyen apró meglepetés.

mm.

EREDMÉNYEK
1. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola „A négy krónikás” csapata (csapattagok: Borits Miklós, Gergely Károly, Moldoványi András, Sasfi András; tanár: Mező Rita).
2. Virányos Általános Iskola (csapattagok: Imolya Patrícia, Tárnok Balázs, Kincses Katalin, Tacher Marika; tanár: Gulyás Erika).
3. A Jókai Mór Általános Iskola „Szénfekete hollók” csapata (csapattagok: Bakó Bíborka, Peták Csenge, Térmeg Anita, Várhelyi Noémi).
4. Arany János Általános Iskola (csapattagok: Kondor Klaudia, Ferentz Hanna, Gyepesi Flóra, Ambros Anna; tanár: Kondela Judit).
5. (megosztva) Zugligeti Általános Iskola (csapattagok: Cserny Mátyás, Dina Márton, Korponai Kristóf, Roa Pölöskei Santiago Dénes; tanár: Árvay Péter) és Fekete István Általános Iskola (csapattagok: Bukó Adrienn, Kihári István, Turóczy Judit, Korbonits Anikó; tanár: Cifka Borbála).