A tudás őrzői

Szakmai találkozóra hívta a budai régió könyvtárostanárait és közkönyvtárosait a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, valamint a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. A rendezvényen a bibliotékák mindennapi működéséről és fejlesztésük lehetőségeiről esett szó, illetve mód nyílott a személyes tapasztalatcserére is.
A tudás őrzői
Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatója is részt vett a szakmai találkozón

A demokratikus alaprend egyik bástyája a könyvtári rendszer, hiszen ennek köszönhetően mindenki számára szabadon hozzáférhetők a legfontosabb információk – emelte ki Lovas Pál az Ugocsa utcai könyvtárban tartott rendezvényen. A könyvtárak állami kézben tartása és fejlesztése tehát stratégiai fontosságú – mondta a kerületi alpolgármester –, mert csak így tölthetik be feladatukat, a polgárok szolgálatát. Különösen igaz ez ma, amikor a saját bőrünkön érezhetjük, hogyan devalválódik a tudás, és romlik évről évre a hazai kulturális színvonal. Az életminőségünket befolyásolja a könyvtárak állapota, hiszen ezek a tudás őrzőiként az általános műveltség egyik letéteményesei. A műveltséghez pedig a viselkedéskultúra is hozzátartozik, ami megnyilvánul lakókörnyezetünk védelmében, tisztán tartásában ugyanúgy, mint a közlekedési morálban. Mindkét téren van min javítani, s ebben nagy szerepe lehet a könyvtári rendszer továbbfejlesztésének – jelentette ki Lovas Pál.

Sárik Zoltán, a Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet vezetője szerint a könyvtárnak jelentős szerepet kellene játszania a gyermekek oktató nevelésében, azonban ez jelenleg nem mindig valósul meg. Éppen ezért nyitni kell a legfiatalabb korosztályok felé; a cél az, hogy a gyerekek szívesen, a saját elhatározásukból, ne kötelességből járjanak könyvtárba.

A programsorozat a kelet-pesti régió könyvtárosainak tavaly novemberi találkozójával indult útjára, amit idén a budai, majd az észak- és dél-pesti rendezvény követ. Budán azért az Ugocsa könyvtár nyerte el a házigazda szerepét, mert az átépítése óta messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta el Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, aki szerint a helyszínválasztás másik oka, hogy az intézmény példaértékű együttműködés eredményeképpen újult meg, hiszen Hegyvidék önkormányzata mindvégig kiállt a könyvtár, s ezzel a kultúra, a nevelés ügye mellett.

mm.