Ültess fát gyermekednek!

A hegyvidéki önkormányzat által – idén először – meghirdetett program arra ösztönzi a kerületben megszülető gyerekek szüleit, hogy fát ültessenek, amely együtt cseperedik a kicsikkel. A tavasszal induló program keretében a helyi faültetési tervben szereplő növényekből lehet választani. Az ültetés ideje – a fák életciklusához alkalmazkodva – minden év tavasza és ősze lehet.

„Ültess fát gyermekednek!” címmel programot hirdetett az önkormányzat, amely szeretné, ha a kerület zöldterületeit a lakosok még inkább a magukénak éreznék. Elsőként – előreláthatólag 2008 áprilisa folyamán – azok a szülők ültethetnek fát, akiknek 2006. december 31. és 2008. február 1. között született gyermekük. A szülőknek 2008. március 31-ig kell jelentkezniük a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájában, és meg kell adniuk a jövendő fa helyét.

Ültess fát...
Szivarfa

Családi házak és társasházak kertjébe ültetendő fák esetében az önkormányzat biztosít facsemetét a honlapon közzétett választékból. A fácska minősített faiskolából származó, földlabdás, legalább kétszer iskolázott, egészséges növény, amelynek kiválasztásához az iroda kertész munkatársa biztosít segítséget. A csemete mellett egy támrudat és ötven liter talajjavító anyagot is kapnak a vállalkozó kedvű családok.

Mindezek segítségével azonban az ültetést (gödörásás, földcsere, támrúd elhelyezése stb.) és a növény gondozását a szülőknek maguknak kell megoldaniuk. Ha a facsemete szakszerű telepítés és ápolás mellett is elpusztul az első évben, akkor az iroda gondoskodik a pótlásáról. Természetesen a gondatlan telepítés vagy az öntözés elmaradása miatti fapusztulásért a felelősség nem áthárítható.

Azok részére, akik nem rendelkeznek saját vagy társasházi telekkel, az önkormányzat közterületi fahelyeket ajánl fel. Ezek listáját szintén a honlapon lehet megtalálni (www.hegyvidek.eu, „Aktuális” pont alatt, a jobb oldalon). Természetesen a közterületre ültetendő fák faját, fajtáját az önkormányzat szabja meg, alkalmazkodva a környező fasorok, zöldterületek jellegéhez. A leggyakoribbak a díszcseresznyék, kőrisek, galagonyák, de olyan különlegességeket is tartalmaz a lista, mint a kivételesen szép virágú tulipánfák, csörgőfák vagy a szivarfák.

A hely kiválasztása a jelentkező gyerekek születési dátumának sorrendjében, illetve a fahely lakóhelytől mért távolsága alapján történik. Túligénylés esetén az önkormányzat további fahelyeket jelöl ki, így egyetlen jelentkező sem maradhat facsemete nélkül. Az iroda tájékoztatása szerint azonban az idén még bőséges a választék a közterületi fákból.

Ültess fát...
Csörgőfa

A magántelekre ültetett növényekkel ellentétben a közterületi fák telepítését, ápolását az önkormányzat végzi, de a család segítségét – különösen a gondozásban, nyári öntözésben, ápolásban – természetesen szívesen fogadják. A fa esetleges pótlásáról is a hivatal gondoskodik. A fa alatt egy tábla hirdeti majd a gyermek adatait – az önkormányzat által biztosított, egységes táblán feltüntetett adatokat a jelentkezéskor kell megadni.

Aki tehát szívesen ültetne fát a múlt évben született gyermekének, keresse a városüzemeltetési iroda munkatársát, Torma Lászlót (telefon: 909-1526), aki az ültetési program mellett kertészeti szaktanácsokat is ad az érdeklődőknek.

(Barta)