Zenés évzáró a Nyitott Műhelyben

Bőséges zenei választékot kínál a Nyitott Műhely karácsony és szilveszter előtt. Egy többnapos fesztivál utolsó rendezvényeként Lantos Iván műsorát láthatja a közönség december 22-én. Az idősebbek talán emlékeznek a Vízöntő, majd a Kolinda együttesre, amelyeknek Lantos is tagja volt. Az 1974-ben alakult Kolinda elsőként képviselte azt az irányzatot hazánkban, amelyet ma világzenének nevezünk. (A „kolinda” az ősi karácsonyi-újévi énekek és betlehemes játékok elnevezése.)

Quartett Escualo – az új tangó magyarországi „nagykövetei”
Quartett Escualo – az új tangó magyarországi „nagykövetei”

Néhány párizsi fellépés és a három, ma már legendásnak számító franciaországi lemez nyomán támadt külföldi népszerűség – az akkori időkben szükségszerűen – az együttes felbomlásához vezetett. Lantos Iván ekkor úgy döntött, Franciaországban telepszik le. Különböző formációkban számos helyen fellépett Európában és azon kívül is, de odakinn sem szakadt el a Kárpát-medence népeinek hagyományos zenéjétől. Az évek során többször itthon járt koncertezni, 2007-ben pedig végleg hazatelepedett. E-mailben tettünk fel neki néhány kérdést.

Hol lakik most?
– Egy Bugac melletti pusztán. Fő időtöltésem a favágás és a zene.

Miért éppen a Nyitott Műhelyben lép fel karácsony előtt?
– Háromszor játszottam itt, mielőtt hazaköltöztem. Ez a legszimpatikusabb hely Budapesten. Együtt zenélünk, ami nagyon jó. Számomra ilyen a jó karácsony.

Milyen műsort adnak elő?
– A zenén kívül egy kis beszéd-költészet és palacsintasütés is lesz!

Ön milyen hangszeren játszik majd?
– Gitározni fogok, de kavalon is játszom, és énekelek is.

Partnerei?
– Még nincs meg a végleges felállás, de annyi bizonyos, hogy Jakabfy Balázs lesz az ütős, és egyik fiam, Jonathan kezeli a „rázós” hangszereket.

Karácsony után két különleges zenei programot láthatnak a Nyitott Műhelybe látogatók. Fassang László december 27-én a legendás Hammond-orgonán játszik, amely a sípos orgona és a zongora tulajdonságait egyesíti, míg december 30-án a Quartett Escualo lép fel, amelynek repertoárján leginkább Astor Piazolla művei szerepelnek. Ács Péter (nagybőgő), Deli Zsolt (harmonika), Kerek István (hegedű, brácsa) és Magyar Albert (gitár) bemutatkozó koncertje a Nyitott Műhelyben volt 2002-ben, s 2006-ban elnyerték a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz tartozó Fringe Fesztivál fődíját.

(kérész)