Alakul az új „kisvárosi” központ

Elérte legmagasabb pontját a Nagyenyed utcában épülő irodaház. Ennek alkalmából az ingatlant fejlesztő cég bokrétaünnepséget tartott, amelyen jelen volt Pokorni Zoltán polgármester is. A homlokzat kialakítása jelenleg is zajlik, az épületet várhatóan ez év júliusában adják át.
A harmonikaszerűen hullámzó, mozgalmas üveghomlokzat elemeit a napokban szerelik fel a Nagyenyed utcában épülő, tekintélyes méretű irodaházra. Az épület tehát már tető alá került, így – hűen az építőipari hagyományokhoz – megtartotta bokrétaünnepségét az ingatlant fejlesztő cég, a Codic Hungary.
Az eseményen megjelentek a beruházók, tervezők, kivitelezők képviselői, valamint az önkormányzat részéről Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta: szeretnék, ha a Hegyvidéken létrejönne egy élhető „kisvárosi” központ, ahol egyszerre lehet dolgozni, bevásárolni, szórakozni, korzózni, pihenni. A központ egyik pillére lehet az új Nagyenyed utcai tömb, míg a másik a nemrégiben átadott Sportmax és környéke a MOM Park Bevásárlóközponttal, a művelődési központtal és a biopiaccal. Az önkormányzat távlati terve az, hogy e két pillért öszszekössék Buda leendő „Váci utcájával”, az átalakításra váró Böszörményi úttal. A polgármester közölte: nem volt könnyű dolga az irodaház építtetőjének, hiszen a kerületi tervzsűri több alkalommal is módosíttatta az épületterveket, ám úgy látja, a neves építészek munkája nyomán olyan eredmény született, amelyre a kerület és a beruházó egyaránt büszke lehet.
Már megkezdődött a homlokzati elemek felhelyezése
Már megkezdődött a homlokzati elemek felhelyezése
Thierry Behiels, a brüsszeli központú Codic International ingatlanfejlesztő cég vezérigazgatója a rendezvényen arról szólt, hogy a Krisztina Palace modern építészeti megoldásával, magas minőségi színvonalával és kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a budai oldal egyik legfontosabb ingatlanfejlesztési projektje. Mint megtudtuk, a Nagyenyed utcában épülő irodaház hatékony térkihasználással készül (a hasznos területek aránya 94 százalék), s kivételesen energiatakarékos módon üzemeltethető. A korszerű technológiával hőszigetelt homlokzatot, a belső udvarokat és a közös használatú tereket Dominique Perrault világhírű francia építész, a párizsi Nemzeti Könyvtár és a bécsi Twin Towers tornyok alkotója tervezte, az épület további részein pedig Ekler Dezső építészirodája dolgozott. A mintegy 18 ezer négyzetméternyi kiadható irodaterülettel, étteremmel és üzlethelyiségekkel kialakított, közel négyszáz parkolóhellyel megvalósuló épület várhatóan az idén júliusban készül el.
Mint ismeretes, nem indult könnyen a Nagyenyed utcai beruházás: 1998-ban döntött a kerületi önkormányzat a lerobbant állapotú, Nagyenyed utca 8–10–12–14. számú lakóházak lebontásáról, amelyek – még lakottan – 2004 decemberében kerültek egymilliárd forintért a német–magyar érdekeltségű Terra Offi ce Center Kft.-hez. A lakók kiköltöztetése 2005 végéig húzódott, ezt követően kezdődhetett meg a bontás. Az építkezés sem indulhatott meg azonnal: az építészeti tervekről közel két évig zajlottak az egyeztetések a befektető és az engedélyezésben részt vevő kerületi, valamint fővárosi szervek között.
z.