Amikor hasznosul a hulladék

Újságpapírból kartonbútor, üdítős palackokból gyeprács, sörösdobozokból ventilátorlapát – néhány példa arra, mi mindenre lehet használni a szelektíven gyűjthető hulladékokat. Ilyen és ehhez hasonló, újrahasznosított tárgyakból válogat az a kiállítás, amelyet az Öko-Pack Kht. rendez a Budai Középiskolában.
A lelassult termelés, a kínai és indiai megrendelések elmaradása miatt negyedére esett viszsza a hulladékok felvásárlási ára, ezért az utóbbi hónapokban gazdaságtalanná vált a begyűjtés. Az egyes hulladékfajták gyűjtésével és hasznosításával foglalkozó társaságok azonban bíznak abban, hogy rövid időn belül, reményeik szerint már tavasszal, újraéled a jelenleg pangó másodnyersanyag-piac.
„A rémhírek ellenére a lakossági szelektív hulladékgyűjtés működik és üzemel, ezért mindenki továbbra is bátran ellátogathat a gyűjtőszigetekre. A begyűjtés rendszere a koordináló szervezetek által szponzorált és biztosított, legfeljebb az ürítés sűrűsége csökkent le ideiglenesen költségoptimalizálás miatt” – vázolta fel érdeklődésünkre a kialakult piaci helyzetet Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Kht. PR- és marketingvezetője.
 
Az Öko-Pack Kht., amely a csomagolási hulladékok hasznosítását szervezi, finanszírozza 2003 óta, három évvel ezelőtt indított el a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével, valamint az ÖKO-Pannon Kht.-vel együttműködve egy vándorkiállítást, hogy országszerte minél több helyen bemutassa: a gyűjtőszigetbe bedobott hulladék számos termékben születhet újjá, megkímélve ezzel szűkülő erőforrásainkat és érzékeny környezetünket. A kiállítás teljes anyagában több mint nyolcvan hulladékhasznosító cég terméke és tucatnyi, az újrahasznosítás kreatív lehetőségeit bemutató művészeti megoldás szerepel – e tárlat egy szűkebb keresztmetszete látható most a kerületi Budai Középiskolában. Ez a kis kiállítás is érzékletesen illusztrálja azt, mi történik a szelektív hulladékgyűjtéstől egészen a termék előállításáig.
 
A Hulladékból termék című
A Hulladékból termék című kiállítás február 23. és március 6. között, hétfőtől péntekig 8–18 óráig látogatható a Budai Középiskolában (XII., Márvány
utca 32.)
 
Már az installációban is tükröződik a „recycling” filozófiája: a Terbe Design által tervezett falak, asztalok, fotelek kartonpapírból készültek. A jól ismert papír hulladék mellett további tizenkét hulladékfajta „mutatkozik be”, sokszor meglepő formában: kiderül például, hogy műanyag palackokból gyeprács, fekvőrendőr, rendszámtábla- tartó, DVD-tok  és fűnyírókerék is készíthető, az alumíniumdobozok akár autóalkatrész, ventilátorlapát és radiátor formájában is újjászülethetnek, a fehér üvegből pedig befőttes üveg, vagy különböző adalékokkal keverve utólagos hő- és hangszigetelő bevonatok is létrehozhatók.
 
A bemutató az újrahasznosítás mellett az újrahasználat környezetkímélő megoldásaira is kitér: ide tartozik a betétdíjas rendszer (visszaváltás), valamint a hulladékok művészi alkalmazása – ez utóbbira példák a régi bakelitlemezből készített órák, a fémszobrok, illetve az előbbiekben említett kartonbútorok is. Persze kiderül az is, hogy az elsődleges cél a hulladéktermelés megelőzése, hiszen a legjobb hulladék az, amelyet meg sem termelünk – például az otthon keletkező szerves hulladékból helyben, a kertünk számára készítünk komposztot.
 
Természetesen nem ez az egyetlen módja a hulladékmenynyiség csökkentésének: a kiállításhoz kapcsolódó, az Év Honlapja pályázaton Minőségi Díjat nyert www.hulladekboltermek.hu oldalon egyéb hasznos tippeket, praktikákat találhatunk.
z.