Antibiotikumot csak mértékkel!

Az antibiotikumok helyes szedésére hívja fel a figyelmet legújabb kampányában az Országos Alapellátási Intézet. A bakteriális fertőzések ellen védelmet nyújtó készítmények túlzott vagy az előírttól eltérő használata miatt fennáll a veszélye a ma alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenálló baktériumtörzsek kifejlődésének. A megfelelő hatás érdekében mindig tartsuk be az orvosi utasításokat, az antibiotikum mellé szedjünk a bélflóra működésére jótékonyan ható, immunerősítő probiotikumokat.
Az antibiotikum világszerte az egyik leggyakrabban használt gyógyszer, különböző típusaiból az elmúlt évben csak Magyarországon több mint tizenegymillió dobozt írtak fel az orvosok a betegeknek. Bár helyes alkalmazásával sokan nincsenek tisztában, az antibiotikumokat előszeretettel használják öngyógyításra. Pedig ha nem az előírások szerint szedjük, a gyógyszer károsíthatja egészségünket, kellemetlenmellékhatásokat okozhat, ráadásul elősegíti a rezisztens baktériumtörzsek kifejlődését.
 
Szakértők ezért három aranyszabály betartására hívják fel a figyelmet: antibiotikumot csak az orvos útmutatása szerint szedjünk, mindig vegyük be az előírt mennyiséget, és a kúra ideje alatt ne felejtsünk el probiotikumot is bevinni a szervezetbe. Fontos tudnivaló, hogy a megfázások, nátha és infl uenza, illetve a különböző fertőzéses megbetegedések általában vírusos eredetűek, ezek ellen az antibiotikumok hatástalanok. Jól alkalmazhatóak viszont tüszős mandulagyulladás, középfülgyulladás, homloküreg- gyulladás és húgyúti fertőzések esetében.
 
Korántsem mindegy, milyen tünetre milyen antibiotikumot veszünk be, ezért soha ne próbáljuk magunkat a gyógyszeres szekrényből gyógyítani, ha betegek vagyunk, kérjük orvosunk segítségét. Lényeges, hogy az orvos által meghatározott adagolás mellett addig kell szedni, amíg el nem fogy az előírt menynyiség. Ez átlagosan öt-tíz napot jelent. Az idő előtt abbahagyott kúra ugyanis az antibiotikumok hatóanyaga ellen rezisztens (ellenálló) baktériumok elszaporodásához vezethet a szervezetben, ami a betegség kiújulását és súlyosbodását idézheti elő. A másoknak továbbadott és ellenállóvá vált baktériumokkal szemben az antibiotikumok már tehetetlenek, így a bakteriális fejlődés súlyos szövődményekhez vezethet.
 
antibiotikumot
 
Szervezetünk egészsége érdekében az antibiotikumok mellé mindig szedjünk probiotikus gyógyszereket, illetve fogyasszunk probiotikumokat tartalmazó készítményeket. A probiotikumok jótékony hatású baktériumok, megtalálhatók az anyatejben, míg az élelmiszerek közül elsősorban az élőflórás joghurtokban és kefirekben.
 
Antibiotikum-kúra keretében a koncentrált dózist tartalmazó probiotikus gyógyszerek szedése javasolt. Erre azért van szükség, mert az antibiotikumok elpusztítják a bélbaktériumokat, hasmenést, bélgyulladást okoznak, a célzottan bevitt baktériumok viszont erősítik az immunrendszert, rendezik a bélflórát, B- és K-vitaminnal látják el a szervezetet, ezzel elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését.
 
MM