Az anyajegyszűrés fontossága

A téli, borús nappalok után hirtelen és különösen erős napsugárzással köszöntött ránk a tavasz, hamarosan pedig megkezdődik a vakáció, a strandszezon. Talán nincs is olyan, aki ne hallott volna az ózonréteg elvékonyodásáról, vagy ne figyelt volna fel az időjárás-előrejelzésekben elhangzó „különösen magas UVsugárzás” kifejezésre. Az adatok azonban azt mutatják, mégsem vigyázunk kellőképpen bőrünk egészségére. Az anyajegyek rosszindulatú elváltozása, a melanoma egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban jelentkezik. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyászkozmetológust, a Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika orvosát kérdeztük.
 
anyajegyszures
Nagyon fontos, hogy a vizsgálatot tavasszal végeztessük el
 
Mi a melanoma, és miért szükséges az évente elvégzett anyajegyszűrés?
– A melanoma (orvosi teljes nevén: melanoma malignum) a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség előfordulása sajnos rohamosan növekszik, az elmúlt hetven év során húszszorosára emelkedett, és évről évre egyre több friss esetet diagnosztizálnak. A legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan az anyajegyek változásának is különböző stádiumai vannak. Évente elvégzett szűréssel az anyajegyek állapota nyomon követhető, így szükség esetén még idejében eltávolíthatók.
 
Milyen tünetek utalhatnak kóros elváltozásokra?
– Figyelmeztető jel lehet, ha egy korábbi anyajegy színe, formája, mérete, felszíne megváltozik. Óvatosságra inthet, ha terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen, vagy a korábbi anyajegy mellett újabb jelentkezik. Fontos, hogy melanoma nemcsak már meglévő anyajegyből alakulhat ki, a test teljes területén bárhol jelentkezhet. Az otthoni, havonta elvégzett önvizsgálattal könnyen felfedezhetjük a szokatlan, új elváltozásokat. Ajánlott ez különösen azok számára, akik világos bőrűek, sok az anyajegyük, illetve ha a családban korábban már előfordult melanoma, mivel esetükben különösen magas a betegség kialakulásának kockázata.
 
Hogyan történik a szűrővizsgálat?
– A szűrés során a bőrgyógyász egy speciális nagyító, dermatoszkóp segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A problémás anyajegyeket ezután sebészeti beavatkozás során eltávolítják, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, amivel megállapítható, hogy jó-, avagy rosszindulatú.
 
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
– Kerüljük a szoláriumokat, nyáron tizenegy és tizenöt óra között mellőzzük a napozást, viseljünk lenge, de hosszú öltözetet, kalapot vagy kendőt, UV-szűrős napszemüveget, illetve használjunk megfelelő, UV B- és UV A-szűrő fényvédőkrémeket.
 
Miért fontos, hogy a vizsgálatot tavasszal végeztessük el?
– A tavaszi-nyári időszakban bőrünket fokozottan érik a káros fénysugarak. A tavaszi időpont különösen alkalmas arra, hogy még az intenzívebb fényhatások előtt felismerjük a kóros elváltozásokat, így ezeket eltávolítva megelőzzük, hogy a fokozott napsugárzás felgyorsítsa az esetleges rosszindulatú folyamatokat. Az anyajegyek tervezett eltávolítása szintén kora tavasszal és őszszel javasolható, mert ekkor kedvezőbbek a környezeti körülmények a sebgyógyuláshoz.
 
Tóth-Tokaji Éva