Azonosító chip a kutyáknak

Galambok házhoz szoktatása, harapós kutyák póráz nélküli sétáltatása, haszonállatok lakóövezetben történő tenyésztése – egyebek mellett e sokakat zavaró jelenségekkel szemben is felléphet jövő évtől az önkormányzat.

Számos törvény és kormányrendelet fogalmaz meg követendő szabályokat az állattartással kapcsolatban. Ám sok esetben a háznál tartott állat zavarja a szomszédokat, és ezek az előírások nem adnak megfelelő lehetőséget a fellépésre a többség nyugalmának védelmében. Az ilyen problémás esetekre nyújthat megoldást a hegyvidéki önkormányzat új állattartási rendelete.

Néhány példát érdeklődésünkre kiemelt a kerület jegyzője. Dr. Gaál Szabolcs Barna elmondta: a rendelet 2010. január 1-jén életbe lépő egyik passzusa szerint tilos lesz madarat úgy tartani vagy etetni, hogy az mások lakásának loggiáját, erkélyét, teraszát, ablakpárkányát vagy az épület közös használatra szolgáló területeit szennyezze. Madarakat – és bármilyen más állatot – ezentúl közterületen egyáltalán nem lehet etetni. Mezőgazdasági haszonállatokat ugyan kevesen tartanak a Hegyvidéken, azért ilyesmire is akad példa. Mivel ez a tevékenység – különösen a szagok miatt – zavarhatja a környéken élőket, ezért a továbbiakban csak polgármesteri engedéllyel végezhető, és kérni kell a kerületi állatorvos szakvéleményét, valamint a szomszédok többségének hozzájáruló nyilatkozatát is.

A legtöbb lakót természetesen a kutya- és macskatartással kapcsolatos rendelkezések érintik. Az új szabályok értelmében egy társasházi lakásban engedély nélkül legfeljebb két kutya vagy két macska (illetve azok 3 hónapos kort meg nem haladó szaporulata) tartható, ennél több háziállat csak a szomszédok többségének hozzájárulásával, az állatorvos helyszíni szemléjét követően, polgármesteri engedéllyel lakhat együtt gazdájával. Családi ház kertjében élő kutyák esetében az engedély nélkül tartható maximális létszám három.

A chipről minden fontos adat leolvasható lesz
A chipről minden fontos adat leolvasható lesz

Az ebtartásra vonatkozóan egyéb részletszabályokat is alkalmazni kell a jövő évtől. Bár a szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint eddig is szankcionálható volt az, aki – másokat veszélyeztetve – közterületen kóborolni hagyta kutyáját, minthogy azonban ez egy állandóan visszatérő probléma a kerületben (szinte hétről hétre kap bejelentést az önkormányzat a kertekből kiszökő vagy póráz nélkül sétáltatott agresszív ebekről), a képviselő- testület ezért e téren is részletes szabályozást alkotott. Rendeletbe foglalták egyebek mellett, hogy bekerítetlen ingatlanon nem lehet szabadon tartani ebet, közterületen pedig olyan személynek kell felügyelnie az állatot, aki képes az irányítására, szükség esetén a féken tartására. A veszélyes, illetve veszélyesnek minősített kutyák a XII. kerület területén csak szájkosárral, pórázon vezethetők.

A rendelet néhány előírása nem jövő januárban, hanem csak később lép életbe. Gaál Szabolcs Barna kiemelte, hogy 2010. szeptember 1-jétől a belterületi közterületeken (a Kissvábhegy kivételével), valamint a lakóházak udvarán és közös használatú részein csak pórázon lehet kutyát sétáltatni. Ugyanakkor tíz kijelölt kerületi zöldterületen (a Gesztenyés kertben, a Városmajorban, a Csörsz utcai parkban a Hegyalja út és az Avar utca torkolatánál, a Kútvölgyi út 62., a Hóvirág út 46. és a Kakukk út 25. alatti területen, a Rege parkban, a Pagony utca és a Fodor utca közötti parkban, a Fodor utca és a Tállya utca találkozásánál lévő zöld szigeten, valamint a Fodor utca 105–107. előtti zöldsávban) olyan elkülönített futtatókat alakítanak ki, ahol póráz nélkül mozoghatnak a kutyák.

A három hónaposnál idősebb ebeket 2011. január 1-jétől kizárólag azonosító chippel ellátva lehet tartani, és a chipek adatait a behelyezésüket követő 15 napon belül ellenőriztetni kell az önkormányzati állatorvossal. A bőr alá fájdalommentesen beültethető mikrochip előnye, hogy azt leolvasva minden fontos adat megismerhető a kutyáról, így például ha az állat elkóborol, a megadott cím alapján könnyen vissza tudják juttatni gazdájához.

z.