Bemutatkoztak Európában

A klub történetének legnagyobb eseményén van túl a Phoenix Fireball SE női fl oorball-csapata: a magyar bajnoki aranyérem megszerzése után elindulhatott az EuroFloorball Kupán. A XII. kerületi lányok a keleti csoport negyedik helyén végeztek, s habár nem jutottak tovább, nincs okuk a szégyenkezésre.
A hazai bajnoki elsőségnek köszönhetően a Phoenix Fireball SE kiléphetett a nemzetközi színtérre. Az EuroFloorball Kupa keleti csoportjának selejtezőit Lettországban rendezték. Habár korábban nem volt biztos az együttes indulása, a végén mégis sikerült megoldani a gondokat.
 
– Sokáig nem tudtuk, részt vehetünk-e ezen a rangos versenyen, de három szülő segített szponzort szerezni, ráadásul az önkormányzat is mögénk állt, így ha szerény körülmények közt is, de elutazhattunk a torna helyszínére – mondta Varsányi Zsuzsanna, a klub vezetője. – Nemcsak az anyagi nehézségek miatt vacilláltunk korábban, hanem azért is, mert nagyon fiatal csapatunkat így hirtelen kellett a mély vízbe dobni.
 
bemutatkoztak_1
 
Az augusztus végi torna első meccsén lengyel ellenfél, az Osowa Gdansk várt a magyar csapatra, és a mieink nagy különbségű vereséget szenvedtek (10–3). Ennek oka az lehetett, hogy a lányok igencsak megilletődötten léptek pályára, azonban a klub honlapjának tájékoztatása szerint helyenként szép játékot mutattak be, és becsülettel küzdöttek.
 
Az észt Jäneda SHN ellen nagyon közel állt az együttes a győzelemhez, azonban volt a mérkőzésnek egy olyan szakasza, amikor sajnos látszott a lányokon, hogy nem ehhez a ritmushoz szoktak. Egygólos vereség lett a vége (4–5), pedig egy döntetlent mindenképpen megérdemelt volna a hegyvidéki gárda, ha másért nem, mert az utolsó harmadban 1–5-ről zárkózott fel.
 
A lett bajnok elleni találkozót a magyarok nem várhatták nagy reményekkel, hiszen a házigazda egy nappal korábban a minket verő lengyeleket 9–1-re győzte le. Radácsi Brigittáék pontosan ugyanilyen eredményt értek el a Rubene ellen. Az utolsó mérkőzésen aztán bizonyították a hölgyek, hogy megérdemelten jutottak ki a Valmiera városában megrendezett viadalra, végre megszületett az első magyar siker. A szlovák Dragons Ruzinov legyőzése (9–6) után emelt fővel búcsúzhatott a Phoenix.
 
bemutatkoztak_2
 
– Nagyon jó csapatok ellen léphettünk pályára, és az öt nap alatt is rengeteget fejlődtek a lányok – értékelt Varsányi Zsuzsanna. – Megtudtuk, valójában hol is tart a nemzetközi elit, és elsődleges célunkká vált, hogy jövőre is köztük lehessünk. Remélem, meg tudjuk védeni bajnoki címünket, ám nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a felnőtt-világbajnokság, valamint a junior-vb miatt többfelé kell majd koncentrálniuk játékosainknak.
 
CSNM