Biciklivel biztonságban

Mobil kerékpáros ügyességi és KRESZ-pályát adtak át a Németvölgyi Általános Iskolában. Az országban egyedülálló, jelzőlámpákkal, közlekedési táblákkal és a forgalmi helyzeteket szimuláló akadályokkal ellátott pálya létrehozását a kerületi rendőrkapitányság kezdeményezte, a kivitelezést az önkormányzat vállalta magára.
Hegyvidék önkormányzata kiemelt fi gyelmet fordít arra, hogy a gyalogosok és a biciklisek minél nagyobb biztonságban közlekedjenek a kerület útjain. Ezt a célt szolgálja a forgalomcsillapított Tempo30 övezetek bővítése, a sebességcsökkentő bordák telepítése a mellékutakon, valamint a Zebrafest program keretében az oktatási intézmények közelében található járdák átfestése és a gyerekek áthaladására figyelmeztető táblák kihelyezése is.
 
Jól illeszkedik a közlekedésbiztonságot javító lépések sorába az a mobil KRESZ-pálya, amelyet a Németvölgyi Általános Iskolában hoztak létre, és nem csupán oktatásra, hanem bemutatók, ügyességi versenyek megtartására is alkalmas. A beruházás ötletgazdája a XII. kerületi rendőrkapitányság balesetmegelőzéssel foglalkozó munkatársa, Duzs Robert volt. Az általa kidolgozott tervek alapján a kivitelezés a hegyvidéki önkormányzat egymillió forintos támogatásával, illetve vállalkozások közreműködésével valósult meg.
 
19_Page_05_Image_0014
 
A számtalan módon variálható, két részből álló pályán a gyerekek valódi forgalmi helyzetekkel találkoznak, így a gyakorlatban, mégis biztonságos körülmények között tanulják meg, hogyan kell szabályosan közlekedni kerékpárral. Míg a KRESZ-pálya elsősorban az elméleti tudás mérésére és fejlesztésére alkalmas, az ügyességi részen alkalom nyílik arra, hogy biciklis tudásukat tökéletesítsék a gyerekek. A program részeként tizenkettő különböző méretű kerékpárt vásárolt az önkormányzat, ennek köszönhetően a gyakorlópályán a kisebbek is biztonságosan végigmehetnek.
 
Az egyebek közt harmincnyolc közlekedési táblából és négy lámpafejből álló, kül- és beltéren egyaránt felállítható mobil oktatópályát a kerület valamennyi iskolája szabadon használhatja, az intézményeknek csupán a kiépítéshez szükséges helyet kell biztosítaniuk. A tanpályán megtartott gyakorlati képzéshez a rendőrség jóvoltából ingyenes elméleti oktatás társul, a tanfolyamot elvégző gyerekek kerékpáros igazolványt kapnak.
 
19_Page_05_Image_0013
 
A pálya ünnepélyes átadásán Pokorni Zoltán polgármester elmondta: szülőként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekek csak megfelelő gyakorlattal és a szükséges ismeretek birtokában biciklizzenek a közutakon. Ennek megszerzéséhez kiváló terepet biztosít az új mobil KRESZ-pálya, ahol a hegyvidéki iskolák tanulói biztonságos körülmények között tanulhatják meg a közlekedési szabályokat, sajátíthatják el a kerékpározás fortélyait.
 
Fülöp Valter, a kerületi rendőrkapitányság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskoláskorban megszerzett közlekedési kultúra egész életen át végigkíséri a gyerekeket. Az önkormányzat támogatásával elindított oktatóprogram és tanpálya abban segít, hogy a jövő autós és biciklis generációja természetesnek tartsa a szabályok betartását, és egymásra odafigyelve, a biztonságos közlekedést szem előtt tartva vegyen részt a közlekedésben.
 
(mm.)