Bombák az Apor Vilmos téren

Közműépítés során két egymást követő napon második világháborús bombákat találtak az Apor Vilmos térnél. A második napon 15 épületből mintegy ötszáz embert kellett több órára kitelepíteni.
Több mint hat évtizeddel Budapest ostroma után még mindig előkerülnek újabb és újabb fel nem robbant bombák a föld alól. A Hegyvidéken legutóbb március 26-án a Jagelló út és a Böszörményi út sarkán találtak gázvezeték-építés közben egy második világháborús, 81 milliméteres, szovjet aknavető gránátot, majd másnap újabb hét robbanószerkezetet. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint egy 120 milliméteres, magyar és egy 82 milliméteres, szovjet repeszromboló gránát, egy RPG páncélelhárító kézigránát, egy 42 M típusú kézigránátfej, egy 70 milliméteres páncélgránát, valamint gyalogsági lőszerek kerültek elő a munkagödörből. A bombák mind szállítható állapotban voltak, így azokat nem a helyszínen kellett a tűzszerészeknek megsemmisíteniük.
 
bombak1
 
Annak ellenére, hogy a megsemmisítés már a városon kívül történt, így is hoszszú órákat vett igénybe a környékbeli épületek kiürítése és a bombák kiemelése. A forgalmat ez idő alatt elterelték, így a BKV buszjáratai is más útvonalon közlekedtek, illetve az 59-es villamosok helyett egy szakaszon pótlóbuszokat állítottak be. Az első nap több mint nyolcvan, másnap pedig száznál is több rendőr gondoskodott az érintett körzet lezárásáról.
 
Öt társasházból és egy irodaépületből 250-300 főt kellett kitelepíteni 26-án, míg 27-én 14 társasházból és egy irodaépületből mintegy ötszáz személynek kellett elhagynia ideiglenesen az otthonát, illetve a munkahelyét – tudtuk meg a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XII. kerületi kirendeltségének vezetőjétől. Dr. Bojtor Gábor elmondta: azokat, akiknek nem volt hová menniük, a Csörsz utcai művelődési központ épületében helyezték el – itt az intézmény dolgozói a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület aktivistáival közösen látták el a befogadói feladatokat. Azokat az időseket, akik önerőből nem tudták elhagyni otthonukat, mentők szállították át a művelődési központba.
 
bombak2
 
Az ideiglenes kiköltöztetés problémamentesen zajlott, egyedül egy idős asszonyhoz kellett hozzátartozót hívni, mert nem akarta kinyitni lakása ajtaját – mondta el Bojtor Gábor, aki hangsúlyozta: egy kormányrendelet értelmében a robbanószerek hatástalanításának idejére a szakemberek által kijelölt területen mindenki köteles elhagyni otthonát, hiszen mindenkit meg kell óvni egy esetleges robbanás veszélyeitől.
 
z.