Boros fesztiválok

A nyár a gasztronómiai események, borfesztiválok ideje is. A teljesség igénye nélkül válogattunk a közeljövő hazai programjaiból, amelyeket érdemes meglátogatni, ha egy kis kikapcsolódásra és finom ízekre vágyunk.
Már zajlik az immár nyolcadik miskolci borfesztivál és kézműves vásár, amely az idén június 21-ig tart. Az esemény célja, hogy felelevenítse a város tradicionális borkereskedelmi hagyományait, népszerűsítse a borkultúrát, különös tekintettel Tokaj, Bükk-alja vagy Eger nedűire. A vendégek kulturált, kellemes környezetben tudják elkortyolgatni a jeles hazai borászok termékeit, és esténként hangulatos világítás, halk muzsikaszó teszi még vonzóbbá a programokat.
 
A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete június 19-én rendezi meg a III. Szépasszonyvölgyi Borversenyt. A helyszín Eger, a szépasszonyvölgyi pincészetek sora. Délután 3 órától zenés csalogatóval, pincejárással és a borverseny ünnepélyes eredményhirdetésével kezdődik a program. Átadják a „Szépasszonyvölgyi minősített pince” védnöki táblát is. A gyerekeket pónilovaglás, ugróvár és arcfestés várja. Este koncert és utcabál szórakoztatja a látogatókat. A III. Lángosolimpiát rendezik meg Mezőhegyesen, a Kiállítási Területen és Lóversenypályán június 19–21-ig. A lángosok számtalan változata mellett egyéb gasztronómiai élvezetek kipróbálására is alkalom nyílik. Borkóstoló, továbbá kézműves vásár, kulturális és sportesemények is várják a vendégeket.
 
Tiszai Ízvarázs elnevezéssel gasztronómiai fesztivált tartanak Abádszalókon június 27-én. Lesz ott minden, mi szemnek-szájnakfülnek ingere: halászlé óriásbográcsban, éneklő szakácsok, operettshow, szakácskönyvvásár és kompérfesztivál a város több pontján.
 
Zenés borbarát-találkozót rendeznek Pakson július 1–5-ig. A tizenhetedik Gastroblues Fesztiválon a blues, a jazz és a rock szerelmeseit kiváló koncertek, a jó ételek rajongóit, a finom borok élvezőit borral készült étkek és borkorcsolyák is várják. A főzőversenyek vasárnap kora délelőtt kezdődnek. A nagy hagyományú rendezvényen először lép fel a The Hamburg Blues Band két tagja, Chris Farlowe és Clem Clempson, de eljön az angol Matt Schofield és Arthur Brown is. A hazai zenészeket sok más előadó mellett Keresztes Ildikó, Póka Egon, Charlie, valamint az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Deák „Bill” Gyula képviseli.
 
JAM