Botlánc

Kuklis Ivánt röplapok terjesztéséért hatévi börtönre ítélték a forradalom leverését követően. A Tarsoly Kiadó gondozásában nemrég megjelent kötetében, amelyet novemberben mutattak be a hegyvidéki polgármesteri hivatalban, novellák sorával idézi fel a letartóztatásától a szabadulásáig terjedő időszakot.

A szerző elmondta, a kötet azért ezt a címet viseli, mert a botlánc egyetlen fából bicskával kifaragott láncok sorozata, amelyek elválaszthatatlanok egymástól, és ehhez hasonlítanak a kötetben szereplő novellák is: együtt alkotnak egységet. Kollega Tarsoly István, a könyv szerkesztője kiemelte, hogy a forradalomról már több visszaemlékezés is megjelent, Kuklis Iván műve azonban nemcsak kordokumentum, hanem esztétikai, irodalmi értéke is megkérdőjelezhetetlen.

2009_24_Page_16_Image_0024

Mihala Tibor, a POFOSZ XVI. kerületi elnöke hozzátette, a könyv nem más, mint novellisztikus megfogalmazása Kuklis Iván lírai önvallomásának. A benne szereplő tizennyolc novella bemutatja a börtönélet mindennapjait, az embertelen bánásmódot és körülményeket, valamint azt is az olvasó elé tárja, hogy a foglyok hogyan próbálták elviselhetőbbé tenni az ott töltött éveket.

A kötet a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII., Beethoven utca 1/b) is megvásárolható.

B. A.