Bővül a Tempo30 zóna, csökkenhet a forgalom

Újabb utcákba kerül ki a Tempo30 tábla. A környék lakóinak kérésére forgalomcsillapított zóna lesz a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt terület.
Az önkormányzat szeretné, ha minél több utca bekerülne a Tempo30 övezetbe – mondta el lapunknak Lovas Pál alpolgármester. Minden olyan esetben támogatja a forgalomcsillapított zóna kialakítását, ha az utca lakóinak többsége ezt írásban kéri, és technikailag megoldható. Ez ugyanis a legegyszerűbb módja a hegyvidékiek életét megkeserítő átmenő forgalom visszaszorításának, a kerület élhetőbbé tételének – hangsúlyozta Lovas.
bővül
A közlekedés rendjének megváltoztatása fővárosi hatáskör, a kivitelezés azonban már kerületi feladat, ezért a költségek függvényében évente rendszerint egy új zóna kialakítására van lehetőség. Minden esetben szakértők döntenek a forgalomcsillapítás módjáról, azaz hogy terelőpadka, közúti küszöb vagy úgynevezett „fekvőrendőr” kerüljön az adott helyre. Az elsőként kihelyezett sebességcsillapító bordáknál még előfordult, hogy az áthaladó autó aljához értek, ezeket azonban már átépítették.
Készülnek a kivitelezési tervek a Mártonhegyi út–Fodor utca–Istenhegyi út által határolt terület forgalomcsillapítására, az útszakaszok átépítése még ebben az évben befejeződik, s ezzel kilencre nő a hegyvidéki Tempo30 övezetek száma. Az önkormányzat a lakosság kérésére kezdeményezte a Szarvas Gábor úton már bevált Tempo30 kiterjesztését a környező utcákra – a megvalósítás lehetőségét jelenleg is vizsgálja a főváros.
m.