A bükki füves ember tudománya

Lapunk egy rendszeres olvasója, régi hegyvidéki lakos levélben számolt be szerkesztőségünknek a Bükkszentkereszten élő Szabó György, azaz „Gyuri bácsi, a füves ember” gyógyító tevékenységéről. Aldea Miklósné részt vett a Bükkszentkereszti III. Országos Gyógynövénynapok rendezvényén, s az ott hallottakat írta le nekünk, mi pedig most tovább adjuk olvasóinknak.
Szabó György 81 éves, orvosai szerint az érrendszere egy 50 éves emberének felel meg. Teherbíró, fürge, friss szellemileg, fizikailag egyaránt. Tudományát nagyszülejétől tanulta el, aki a környék híres füves asszonya volt.
 
Gyuri bácsi elmondta az általa gyűjtött gyógynövények keverékéből összeállított teája receptjét, amellyel az ellenálló képességét erősíti. Az ital aranyvesszőfűből, illatos macskamentából, galagonyából, orbáncfűből – amelyet csak este fogyaszt, mivel fényérzékenységet okoz – és közönséges cickafarkból áll. Minden negyedik napon reggel éhgyomorra (kivéve, ugye, az orbáncfüvet) megiszik egy bögrével. A közbeeső napokon könnyebb, kisebb hatóanyagú teákat fogyaszt: például kakukkfüvet, vagy szeder, málna, ribizli leveléből készített italt (ez volt a háborús évek plantateája).
 
A teákról szólva kiemelte, hogy vigyázni kell a népszerű csalánteával, egy hathetes kúra után tartsunk hat hét szünetet, mert kovasavtartalmú, és az azulén tönkreteszi a bélbolyhokat. A diólevél megcsipkedve, megsodorva, rátéve gyógyítja az aranyeret, teája hathetes kúrával rák-, szürkehályog- és orrpolip-megelőző, illetve -gyógyító hatású.
 
Külön beszélt Gyuri bácsi a rákmegelőzésről. Mint mondta, a legfontosabb a szervezet lúgosítása és az antioxidánsok bevitele. Íme, egy javaslata: hat hétig fogyasszunk 1 evőkanál diólevélből 2,5 deci forrásban lévő vízzel leforrázott teát. A legtöbb antioxidánst az aszalt szilva, a mazsola, a fehér szeder, a cékla és a káposzta tartalmazza.
 
Akinek magas a vérnyomása, annak nyírfalevélteával kell javítania a veseműködését, heti egyszer, reggel, éhgyomorra. Ez az ital elmorzsolja a vesekövet. A porcsinfű pedig a prosztatát tartja rendben.
 
Eddig tehát a tanácsok, ám senkinek nem javasoljuk, hogy önállóan fogjon bele a gyógynövények gyűjtésébe és a teák elkészítésébe. Hiszen a gyógynövények helyes felismerése, gyűjtése, kezelése, a teakeverékek összeállítása nagy szakismeretet, felelősséget követel. Azonban Szabó György honlapja, bükkszentkereszti és budapesti boltja, e-mail és postai címe, valamint az országban egyre szaporodó más gyógynövény- szaküzletek megannyi lehetőséget nyújtanak a személyre szabott, megfelelő gyógynövény és -tea kiválasztására.
 
JM