Dacból nyeri meccseit a BSE

Pénzbírsággal sújtanák, akinek nincs pénze. Nagyjából így lehet összefoglalni a BSE női röplabdacsapatával történteket. Az egyesület – négy másik magyar klubbal egyetemben – anyagi gondok miatt nem vállalta a nemzetközi szereplést. A Magyar Röplabda Szövetség pontlevonással és pénzbüntetéssel sújtaná a „renitenseket”. Nyári Sándor, a hegyvidéki csapat vezetőedzője azonban azt ígéri, nem hagyják ennyiben. Mint állítja: jogtalan, amit a szövetség művel.

Hatpontos hátrányból vágott neki a 2009–2010-es bajnokságnak a BSE női röplabdacsapata, ugyanis a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) büntetést szabott ki azokra a klubokra, amelyek kiharcolták a nemzetközi kupában való indulás jogát, mégsem vállalták a költséges sorozatot. A női mezőnyből erre a sorsra jutott még a Vasas, a férfi ak közül pedig a Kecskemét, a MAFC és a Szeged.

Az öt csapat azonban igazságtalannak érzi a pontlevonást, és közösen harcol ellene. A BSE a pályán is kifejezi nemtetszését, és az első pontot minden meccsen átengedi az ellenfélnek.

– A döntés, amelyet a szövetség hozott, teljesen jogtalan! – mondta Nyári Sándor, a városmajori gárda vezetőedzője még az MRSZ harmadik elnökségi ülése előtt. – A szervezet a Nemzetközi Röplabda Szövetség szabályzatára hivatkozik, mi azonban átnéztük azt, és nem szerepel ilyen büntetési tétel a kiírásban. Ezért is fordultunk tanácsért a nemzetközi szövetséghez. Ha nem törlik el a büntetésünket, akkor tovább küzdünk az igazunkért, a sportbíróság fellebbviteli szervezetéhez, vagy akár az ügyészséghez fordulunk. Kikértük dr. Kolláth György alkotmányjogász, fiatalkori jó barátom véleményét is. A Testnevelési Egyetemen sportjogot is tanító szakember kijelentette: a szövetségnek nincs joga ahhoz, hogy megbüntesse az egyesületeket. A magyar röplabdaklubok anyagi helyzete nem túl fényes, és azért nem sújthatnak senkit, mert pénzügyi okok miatt nem képes vállalni a nemzetközi szereplést.

Nem törte meg a büntetés a hölgyeket, sőt még jobban koncentrálnak a meccseken
Nem törte meg a büntetés a hölgyeket, sőt még jobban koncentrálnak a meccseken

A hatvankét éves edző hozzátette, az MRSZ vezetése tudta, hogy rossz döntést hozott. A második elnökségi ülésen ugyanis úgy vették ki a vonatkozó részt az idei kiírásból, hogy mind a nyolc szavazásra jogosult tag támogatta azt. A tavalyi kiírásban azonban még szerepelt, ám amikor a büntetés eltörlése szóba került, akkor öt a három arányban ellenezték.

A harmadik elnökségi ülésen Nagy Jenő, a BSE röplabdaszakosztályának vezetője képviselte a reménykedő öt klubot, és bízott abban, hogy ezúttal a nyolc döntéshozó nagyobb része belátja, a jó hazai bajnoki szereplésért nem „megfedés” jár. Nos, nem így történt. Először úgy tűnt, elnapolják a kérdést, később azonban mégis határozatot hoztak.

– „Vajszívű” volt a szövetség, és módosította korábbi döntését, így mínusz két pont és négyszázezer forint a kiszabott büntetés. Ezzel ellehetetlenítik a klubokat. Sportvezetőink, én és a játékosaim is személyes sértésnek tekintjük ezt, és továbbra is harcolunk az igazunkért. Még egyszer hangsúlyozom, a nemzetközi kiírásban nem szerepel a citált passzus. Ezért levelet írtunk az MRSZ-nek, hiszen immáron pénzt is kérnek, és ilyesmiről végképp nincs szó a nemzetközi szövetség szabályzatában. A pályán kívül is küzdünk tehát az igazunkért, míg a lányok dacból hozzák majd a meccseket – a ponthátrány ellenére ígérjük, ott leszünk a bajnoki döntőben!

A BSE női röplabdacsapata egyébként simán megnyerte első hat mérkőzését, szinte letarolta ellenfeleit, köztük például a Vasast és a Nyíregyházát. Egyedül a Békéscsaba tudott játszmát rabolni a címvédőtől. Lehet, hogy a szövetség a pontlevonással csak a bajnokságot szeretné izgalmasabbá tenni?

CSNM