Diákra álmodott mesék

Második alkalommal hirdettek diafi lmrajzoló pályázatot a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár budai könyvtárai és a Diafilmgyártó Kft. Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából a pályázók nagy meseírónk legszebb történeteiből válogathattak.

Van nekem egy csodalámpám, gyerekek – ez a címe annak a diafilmrajzoló pályázatnak, amelyet a budai általános iskolások és óvodások számára írtak ki. Az elmúlt évben Mátyás királyról szóló meséket dolgoztak fel a gyerekek, míg ez alkalommal Benedek Elek legkedveltebb történetei elevenedtek meg az elkészített rajzokon.

 

A pályázati felhívás szerint minimum nyolc, maximum tizenöt képen kellett rajzban elmesélni a kiválasztott történeteket, amelyek közül legnépszerűbbnek az Üssed, üssed, botocskám és a Mirkó királyfi bizonyultak. A neves meseíró roppant közkedvelt a kicsik körében, pedig sajnálatos módon művei csak elvétve szerepelnek az iskolai tankönyvekben. Ennek ellenére a felhívásra a tavalyinál lényegesen több munka érkezett.

 

A pályaművek ezúttal is magas színvonalon, nagy odafigyeléssel és művészi igénnyel készültek, ami komoly feladat elé állította a zsűri tagjait. Az Ugocsa utcai könyvtárban megrendezett díjátadón a társkiíró Diafilmgyártó Kft. vezetője, Lendvai Judit megjegyezte, hogy a beérkezett harminchét pályaműből legszívesebben valamenynyit megjutalmazták volna. Mivel erre nem nyílt lehetőség, az idén a bírák a szokásosnál jóval több különdíjat ítéltek oda a résztvevőknek. Így került a díjazottak közé Szoroly Katalin és Bojti Ágnes Veronika, akik A tejkút című mesét dolgozták fel.

 

Hasonlóképpen vélekedett Bíró Ferenc könyvtáros, aki elmondta: valójában minden munka első díjat érdemel, hiszen a gyerekek hibátlanul követték a mesék dramaturgiáját. Külön dicséret illeti az óvodáskorú versenyzőket, akik rajzaikkal megmutatták, képesek sorozatban gondolkodni.

 

A beérkezett pályaművek azt bizonyítják, hogy a diafilm mint a vizuális kultúra része mélyen beleivódott a mai gyerekek tudatába. Éppen ezért a rajzok sokkal inkább leporellószerű alkotások, mintsem rajzfilmábrázolások. A pályázat talán legfontosabb hozadéka, hogy újfent bebizonyosodott, az irodalmi alkotások még ebben a digitális korszakban is képesek megmozgatni a gyerekek fantáziáját.

 

(mm.)