Diéta az éttermekben?

Csaknem mindannyiunk életében előfordul olyan időszak, amikor diétázunk, esetleg egyszerűen csak könnyebb ételekre vágyunk. Otthon, a konyhánkban mindig van lehetőség ezek elkészítésére – de mi történik akkor, ha étteremben szeretnénk enni valami kímélőbbet? Felkerestünk néhány kerületi vendéglátóhelyet, és körbenéztünk, milyen választék található ilyen jellegű ételekből. Mivel kisgyermekeinknek is szívesebben adunk táplálóbb, könnyen emészthető ételeket, azt is megvizsgáltuk, számukra mit kérhetünk, ha velünk tartanak.
A sokak által ismert és kedvelt Kiss János altábornagy utcai kisvendéglő napi menüjében mindig találunk valamilyen típusú zöldséges krémlevest és főzeléket: ott jártunkkor éppen brokkolikrémleves és zöldborsófőzelék volt. Köretnek burgonyapürét, párolt zöldséget és rizst szolgáltak fel. A szárnyasok közül a vasalt pulykamell juhtúros zöldségkörettel ígérkezett a legkönnyebbnek. Salátából van cézár-, vitamin- és görögsaláta. Gyerekeknek nem kapható külön menü, fél adagokat lehet rendelni, és kérésre gyakran készítenek sajtos spagettit.
 
Az egyik leglátogatottabb Beethoven utcai önkiszolgáló étteremben nagy a választék mind főzelékből, mind levesből. A kifejezetten diétásan elkészített fogások száma már jóval kevesebb, noha az erőlevesek, köztük a csontleves, mindennaposak. Szerepelnek az étlapon különféle krémlevesek, paradicsomleves, és nyáron gyümölcsleves is kapható. Gyakori a krumpli- és a zöldborsófőzelék. Főtt burgonya friss, finomra vágott petrezselyemmel, roston sült csirkével, pulykával mindig választható, de legtöbbször párolt zöldséget, cézár- és görögsalátát is kérhetünk. Elsősorban gyerekeknek ajánlott menü itt sincs.
 
diéta
 
Az Orbán téren lévő kávézóban ebédelni is lehet, az oda járók igényei szerint főznek. A napi menüben elsősorban krémlevesek vagy könnyű főzelékek kapnak helyet, gyakori például a zellerkrémleves. Tavasztól nyárig a gyümölcsleves is állandó „szereplő”. Az étlapot böngészve úgy tűnt, a legkönnyebb fogás a grillezett csirkemell párolt zöldségekkel, valamint a cézársaláta csirkével. S lám, itt gyerekmenü is van! Rántott hús, burgonyapüré vagy zöldséges rizs a választék, illetve igény szerint spagettit is készítenek.
 
Mediterrán hangulat fogad a Böszörményi út végén lévő étteremben. A leveskínálatban zöldség- és gyöngytyúkhús-leves, nyáron gyümölcsleves szerepel. Ajánlott a grillezett camembert és csirke, ez utóbbi burgonyapürével fogyasztható. Az olívás, friss kerti saláta és a paradicsomból, sonkából, kecskesajtból álló, az étterem saját nevére „keresztelt” saláta már a nyarat idézi. Gyerekmenü itt is van: húslevest, jércemellet burgonyapürével, sült halfalatokat tartalmaz. Elmaradhatatlan a spagetti, ami, mint tudjuk, mindig népszerű a gyerekek körében.
 
Ha egészen könnyű étkekre vágyunk, mint például köménymagos levesre pirított kenyérkockákkal, barátkozzunk meg inkább az otthon készítettel. Ám egy nem túl szigorú diétát, úgymond kímélő étrendet tartva bátran betérhetünk a fenti éttermek bármelyikébe, hiszen találhatunk kedvünkre valót, és gyermekeink sem maradnak éhesek.
B. I.