Díj a könyvtárépítőnek

Győri Gáspár-emlékdíjat kapott Sánta Szabolcsné, a Németvölgyi Általános Iskola könyvtárostanára. Az elismerésre a kerületi könyvtáros kollégák javasolták a pedagógust.
A hegyvidéki könyvtárostanárok munkaközössége 2002-ben alapított emlékdíjat a modern iskolai könyvtárakat létrehozó Győri Gáspár tiszteletére és a szellemiségét követő pedagógusok munkájának elismerésére. Idén a kitüntetést a Németvölgyi Általános Iskola könyvtárosa, Sánta Szabolcsé vehette át, aki pályatársai szerint igazi könyvtár- és közösségépítő személyiség.
 
Sánta Szabolcsné számos képzést elvégzett tudásának elmélyítése érdekében: a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–könyvtár szakán diplomázott, majd a Szegedi Tudományegyetemen szerzett könyvtár-informatikusi képesítést, 2007-ben pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közoktatás-vezetői kurzusát fejezte be. Könyvtárosi pályafutását a IX. kerületi Vajda János Általános Iskola és Újreál Gimnáziumban kezdte, ahol azonnal jelentős feladatot kapott: a megszűnő általános iskola könyvtárát középiskolaivá kellett átalakítania.
 
dij
Sánta Szabolcsné
Nagyobbik fia születésekor, 1993-ban költözött családjával a XII. kerületbe, 1998-ban itt is helyezkedett el. Az Alkotás utcai iskola jogutódjánál, a Herman Ottó Általános Iskolában lett könyvtárostanár, ahol nem várták ideális körülmények, a könyvtár – jobb híján – a tanári szobával közös helyiségben kapott helyet. 2002-ben a Herman Ottóból – amelyet összevontak a Németvölgyi Általános Iskolával – a Németvölgyi úti intézménybe vitték a könyveket. A könyvtár a Németvölgyiben is új helyet kapott, az alagsorból az első emelet egyik tantermébe költözött. Két év múlva újabb tanteremmel sikerült bővíteni az iskolai tékát, amely így már mintegy 110 négyzetméteren, külön olvasó- és kölcsönzőhelyiséggel működik.
 
„Kati néni” – aki az iskolában az elmúlt évek során nemcsak könyvtárosként, hanem magyartanárként és osztályfőnökként is dolgozott – évek óta sikeresen készíti fel diákjait a Bod Péter és a Győri Gáspár könyvtárhasználati versenyekre, amelyek lebonyolításában szintén szerepet vállal. Könyvtárát próbálja bekapcsolni az iskola vérkeringésébe, különböző foglalkozások, programok, versenyek szervezésével igyekszik tanítványait az olvasás szeretetére nevelni.
 
A Németvölgyi Terefere keretében – kolléganőjével, Szalay Tamásnéval közösen – havonta egy alkalommal beszélgetésre hív meg híres embereket, az iskola egykori tanítványait, akiket példaképként állíthatnak a gyerekek elé. Vendég volt már többek között Halász Judit, Jankovics Marcell, Szabó István, Jókai Anna, Haumann Péter és Berecz András. Legutóbb, a népmese napján Fábián Éva mesemondó történeteit hallgathatták meg a diákok.
 
z.