Drágul az útlevél

Júliustól a tizennégy év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványuk. Drágább lesz és megváltozik az útlevél, mostantól csak ujjlenyomattal ellátott okmányokat bocsátanak ki a hatóságok.
Három éve döntött a kormány a biometrikus útlevélről, 2006. augusztus vége óta ennek megfelelően már csak vörös színű úti okmányokat adnak ki, amelyekben elektronikus formában rögzítik az utazó arcképét, illetve személyi adatait. A döntés alapjául szolgáló uniós rendelet szerint azonban az útlevél elektronikus tároló elemének az ujjlenyomatot is tartalmaznia kell, ezért június 28. óta már ezzel is ellátják az okmányt.
 
A régi útlevelek lejáratukig érvényesek, utána már csak az állampolgárok digitális ujjlenyomatát tartalmazó útlevelet bocsátanak ki a hatóságok. A biometrikus azonosítók alkalmazásával az úti okmányok biztonságosabbá válnak a jogosulatlan felhasználással szemben, az okmány és annak valódi birtokosa között ugyanis megbízható és elválaszthatatlan kapcsolat jön létre. A digitális lenyomat csupán az útlevél chipjére kerül rá, központi rendszerben nem tárolják. Az új e-útlevelekben található chipek technikai paraméterei megegyeznek a jelenleg használatban lévőkkel, az eltérés a rádiófrekvenciás átvitellel kiolvasható különböző adattartalmakban van.
 
A megváltozott úti okmány kiváltása a korábbinál drágább lesz, a mostani illeték alapesetben 6000-ről 7500-ra, tíz évre szóló okmánynál 10 000-ről 14 000 forintra nő. Engedményt kapnak a tizennyolc éves kor alattiak és a hetven év felettiek, nekik 2500 forintba kerül az új típusú útlevél. Jó tudni ugyanakkor, hogy Európán belüli utazáshoz az esetek döntő többségében a személyi igazolvány is elegendő. Az uniós országok mellett ugyanis a kedvelt turistacélpontok közül egyebek közt Horvátországba sem kell útlevél.
 
Újdonság még, hogy a szülők azonnal a gyermek megszületése után, már a kórházban megigényelhetik a kicsi utazáshoz is használható személyi igazolványát, illetve a tb-, az adó- és a lakcímkártyát. További változás, hogy kérésére a törvényes képviselő nevét és telefonszámát is felvezetik a gyerek lakcímkártyájára.
 
(em.)