Ecsmiadzin kincsei

Ecsmiadzin, az „örmény Vatikán” az Ararát-völgy ősi városa, ahol a keresztény világ egyik legrégibb alapítású temploma áll. A katedrálisban őrzött rendkívüli értékű relikviákat nemrég az örmény kisebbségi önkormányzat mutatta be fotókon.
Az örmény fővárostól, Jerevántól húsz kilométerre található Ecsmiadzin, az Örmény Apostoli Szentegyház katolikoszának székhelye, amelyet Világosító Szent Gergely, az örményeket keresztény hitre térítő apostol alapított 303-ban. A legenda szerint maga Jézus Krisztus jelent meg a térítő apostolnak, hogy kijelölje a katedrális helyét. Az Ecsmiadzin szó jelentése: „Itt szállt alá az Egyszülött”.
 
Többszöri átépítés után, 1869-ben a székesegyház keleti oldalát egy három helyiségből álló épülettel bővítették, hogy méltó helye legyen az Ecsmiadzinban őrzött keresztény relikviáknak és azoknak a tárgyaknak, amelyeket az Apostoli Szentegyház folyamatosan kap ajándékként a világ minden tájáról. A múzeum kiállítási tárgyai között megtalálhatók a papi öltözethez tartozó, arannyal és gyönggyel hímzett ruhadarabok éppúgy, mint a szertartáshoz szükséges míves arany-, ezüst- és elefántcsonttárgyak, ókori érmék és kéziratok, illetve a 17. századi katolikoszok gyöngyház berakással és drágakövekkel ékesített, oroszlánfejes karfájú székei. Az egyházi használatra készített tárgyak között szép számban vannak szőnyegek és festmények is – ez utóbbiak bemutatására épült fel az 1980-as évek elején a Manjukankincsesház.
 
2009_14_08_03
 
Sok-sok kincset rejt Ecsmiadzin, ahová mindenkinek érdemes legalább egyszer ellátogatnia. A város azonban messze van, keveseknek adatik meg, hogy elutazhassanak oda, így hát a kerületi örmény kisebbségi önkormányzat – az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület közreműködésével – fotókon elhozta a Hegyvidékre a lenyűgöző relikviákat. A képekből és a hozzájuk fűzött magyarázó szövegekből a művelődési központ kupolatermében rendeztek kiállítást, amelyet sajnos csak néhány napig lehetett látogatni.
 
Csíkszentgyörgyi-Ficzus Margit, a helyi örmény önkormányzat elnöke érdekes adalékokat fűzött a bemutatott anyagokhoz, míg Lovas Pál alpolgármester, a kiállítás fővédnöke az örmény és a magyar nép közös gyökereire emlékeztetett. A megnyitón külön előadás foglalkozott a középkori örmény–magyar kapcsolatokkal – a keresztes háborúk koráról Takács Bence előadóművész tolmácsolásában hangzott el egy vetítéssel egybekötött történelmi előadás.
 
z.