Éden a Svábhegyen

Szávoszt Katalin keramikusművész grafikáiból nyílt kiállítás a Jókai Klubban. A tárlaton egy humanizált paradicsomi állapot jelenik meg, amelyet áthat az elfojtott erotika.
Szávoszt Katalin egyaránt biztos kézzel bánik a kerámiával és a porcelánnal, de készített már bronz kisplasztikát, szobrokat, reliefet, valamint plasztikus faliképet is. A Magyar Iparművészeti Főiskola porcelán szakán diplomázott. Munkái egyebek között az Iparművészeti Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a Kecskeméti Képtárban, valamint a kaposvári Rippl-Rónai József Múzeumban láthatók. A hegyvidéki közönségnek ezúttal a grafikáit mutatja be.
 
eden1
 
A tárlat megnyitóján Lovas Pál alpolgármester hangsúlyozta: a kiállításon egy a műfaji korlátokat feszegető, sokoldalú művész alkotásaival találkozhatunk. Munkái olyan világba kalauzolnak el bennünket, mely érdemes arra, hogy mindennapjaink részévé váljon. Szávoszt Katalin édenrajzain az emberi elmén túlmutató, mégis olyannyira vágyott világ tárul fel. Egy ideális állapot, ahol az embert mintázó szelíd és ragadozó állatok, ezek a mesebeli lények békében megférnek egymás mellett. Mint Lovas kiemelte, a képek feszültségét a mindent átlengő elfojtott erotika határozza meg.
 
Az alkotásokon megmozdul a szó, és lüktet a ritmus, mindenütt átsejlik a nő mosolya, simogatása, szeretete. Mindez nem véletlen, hiszen az alkotóművész által megálmodott mesevilág egy humanizált paradicsomi létet mutat be, ami még a hüllőket is ártatlan bájjal ruházza fel.
 
eden2
 
A megnyitót követően a látogatók között két dedikált grafikát sorsoltak ki.
 
mm.