Ég és föld találkozása

Az elvont realitás megdöbbentő lenyomatai teremtenek új világot Krizsán-Keszei Zoltán festőművész képein. A Csörsz utcai művelődési központ kiállításának megnyitóján bemutatkozási lehetőséget kapott a Közképtár Közművészeti Alapítvány is.
Csak akkor tudunk megfejteni egy képi rejtvényt, ha ismerjük a szellemi hátterét – emelte ki Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész a tárlat megnyitóján. Különösen igaz ez Krizsán-Keszei Zoltán a múlt század fordulójának új eszmerendszerét megidéző alkotásaira. Ez az az időszak, amikor – az izmusok és a fotográfia megjelenésével – funkcióváltás zajlott a festészetben. A festőknek nem kellett többé kizárólag a pillanat rögzítésében gondolkodniuk, és szabadjára engedhették fantáziájukat. A felszabadult alkotás pedig soha nem látott világokat tárt a nézők elé. Valahogy úgy, mint Krizsán-Keszei Zoltán a fotó, film lehetőségeit a vásznon megvalósító képein.
 
eg1
 
Az elmosódó, megnyúló, vagy sokkal inkább bemozduló formák az alkotó, a néző és a mű különleges kapcsolatára utalnak. Fragmentált testtájak jelennek meg, amelyek az egész önálló életre kelt részei. Olyan területre hívnak, ahová csak ritkán tévedünk, de ott van minden pillanatunkban – emlékeztetett Nagy Gábor. Sajátos, a barokkot idéző, de a XXI. század minden attribútumával felvértezett hi-tech világ ez. Ez a különös társítás nyer létjogosultságot a képek folyamatának súlya, az egyszerű mozdulatokból felépülő jelentés által.
 
Tehetséggel, tudásvággyal, expresszionizmussal teli élőboncolás, empíria tanúivá, vagy inkább aktív részeseivé tesznek a képek. Reflektálnak Füst Milán kérdésére, hogy van-e lehetősége valamiféle rendre a művésznek. Krizsán-Keszei Zoltán bebizonyítja, hogy igenis van: munkáiban a rendteremtés igénye nyer elsőbbséget. Vadász György Ybl- és Kossuth-díjas építész a megnyitón kiemelte: sok ma a művi, a gépi, miközben hiányzik a humánum, a tisztesség. Kevés a csoda az élet színpadán, ezért is fontosak az olyan alkalmak, amikor a művészet segítségével részesei lehetünk ég és föld találkozásának.
 
eg2
 
A kiállításmegnyitó alkalmat adott a Közképtár Közművészeti Alapítvány bemutatkozására is. A civil kezdeményezés abból a célból jött létre, hogy lendületbe hozza, valamint a szélesebb közönség számára is elérhetővé tegye a kortárs képzőművészeti alkotásokat. Fórumot teremt ahhoz, hogy a művész saját munkáját a reális piaci értéknek megfelelően tudja áruba bocsátani. A nonprofit alapítvány a www.kozpontok.hu internetes címen érhető el.
 
(mm.)