Egészségesen a Fakanál Klubbal

Tavaly indította útjára a Fakanál Klubot a Rákellenes Általános Szolgálat. A szervezet Greguss utcai helyiségében havonta egyszer gyűlnek össze az érdeklődők, és egyebek között a kíméletes, vitaminokat megtartó konyhatechnikai fogásokat ismerhetik meg. Bajor Beával, a szolgálat vezetőjével, a klub szervezőjével beszélgettünk az egyik klubdélutánon.

Kik szoktak részt venni a klub összejövetelein?
– Legfőképpen azok, akik már – fél évvel, egy évvel – túl vannak a betegségükön. Főleg ötven év feletti és nyugdíjas hölgyek, akiknek már kicsit lazábbak a családi kötelékeik, s több az idejük eljönni ide. Néha a férjek is elkísérik őket, és mindig érkeznek újak. Egyébként bárkit szívesen látunk.

Hogyan telik egy foglalkozás?
– Csépke Katalin dietetikus mint önkéntes vezeti a klubot. Ő maga is odafigyel arra, hogy mit eszik, jó példával jár elöl mindannyiunk számára. Megismertet bennünket táplálkozási rendszerekkel, mindig készítünk közösen egy ételt, amelyet aztán el is fogyasztunk. Közben teázunk, beszélgetünk, hiszen a klub alapvető célja a közösségi élet kialakítása, az egymással való találkozás. Kati minden alkalomra hoz egy témát, ahhoz kapcsolódik az aznap elkészülő étel. Összeállít egy rövidebb ismertetőt, néha receptet is ad.

Milyen jellegű ételeket készítenek?
– Elsősorban salátákat, pástétomokat, körözötteket többféle változatban – zöldséggel, túróval, tejföllel – vagy sajtkrémet. Nagy sikere volt a cukkinipörköltnek. Mindig törekszünk az egészséges alapanyagok felhasználására. Például a máglyarakást teljes kiőrlésű kenyérből készítettük, vagy a töltött krumpli töltelékébe zöldséget tettünk.

Amint látom, most éppen saláta készül.
– Igen, almás-zelleres céklasaláta – veszi át a szót Csépkei Katalin, aki éppen a közelünkben sürög-forog. – Ehhez kapcsolódva hoztam egy összeállítást a zellerről és a pászkáról. Utóbbit a saláta mellé fogyasztjuk majd. De lesz Graham kenyér, puff asztott búza, teljes kiőrlésű extrudált kenyér, mert figyelünk az egészséges kiegészítőkre is.

Beszélgetésünk végén az asztal mellett a klubtagok már lelkesen hámozták az almát, reszelték a zellert, keverték az öntetet. Közben szó esett egyebek közt a búzafűről, az ásványvizekről, s megosztották egymással a tapasztalataikat is, hiszen legtöbbjük az egészségtudatos táplálkozás híve. Erről pedig manapság nem lehet eleget beszélni.

Balogh Ildikó