2009_14_01_06
Körforgalmat alakítanak ki a Németvölgyi út–Stromfeld Aurél út kereszteződésében

Egymilliárd forint az utak rendbetételére

Alig három év alatt több mint egymilliárd forintot költ kátyúzásra, az utak, járdák és lépcsők felújítására, valamint karbantartási feladatokra Hegyvidék önkormányzata. A tavaly ősszel meghirdetett közterület-rekonstrukciós programot a pályázati támogatások igénybevétele mellett a kerület a saját forrásaiból és a kommunálisadó-bevételekből finanszírozza. A felújításokat hozzáigazítják a közművállalatok és a főváros fejlesztéseihez.
Márciusban folytatódott a tavaly év végén megkezdett kátyúzási program. Sajnos az idei tél a korábbiaknál jobban megviselte az úthálózatot, ezért a vészhelyzet elhárítása érdekében több, egyébként teljes felújításra kijelölt szakaszon is kátyúzni kellett. Ezeket a munkálatokat a fenntartási feladatok ellátását pályázaton elnyerő kivitelező, a Vianova Zrt. a garanciális kötelezettség terhére térítésmentesen végezte el – tájékoztatta a Hegyvidéket Lovas Pál.
 
Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a kerületi fenntartású utakról május végéig sikerült eltüntetni az összes balesetveszélyes és a forgalmat különösen zavaró úthibát, míg a teljes kátyúmentesítés november környékére várható. Az év első hat hónapjában kétezernél is több kátyút javítottak ki, amihez ötszázötvenöt köbméternyi hideg, illetve meleg tömítőanyagot használtak. A többi között elkészült a Béla király, a Karthauzi, a Magas, a Mártonvölgyi, a Németvölgyi, az Ügyész, a Pethényi, a Szarvas Gábor, a Virányos és a Zalai út, illetve a Szamóca lejtő, valamint az Irhás és Diós árok kijelölt szakaszainak kátyúmentesítése.
 
Jövő év végére minden lépcső megújul Szintén tavasszal indult meg a kerületi lépcsők felújítása. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy 2010 végére ne maradjon egyetlen rossz állapotú lépcsősor sem a kerületben.
 
Lovas Pál elmondta, hogy a nyolcvanhét hegyvidéki lépcső közül tavasszal megújult a Diana, a Zólyomi, az Anjou, a Ribizli, a Galgóczy és a Szent János kórház előtti lépcsősor. Átépítették a János Zsigmond utcát a Kázmér úttal összekötő Hegyhát lépcsőt, ahol a korábbinál nagyobb felületű pihenőket alakítottak ki, teljesen elbontották, majd újjáépítették a Veréb és a Vas Gereben lépcsőt. Valamenynyi helyen elvégezték a környezet rendezését is.
 
A karbantartási feladatok részeként térkőre cserélték az aszfaltburkolatot a Böszörményi út–Királyhágó tér sarkánál található buszmegálló környékén, valamint feltörték az aszfaltburkolatot és befüvesítették az Acsádi Ignác utca városmajori parkban futó szakaszát. A gyalogosforgalomnak visszaadott területen térkővel burkolt járdát és vízelvezetőt alakítottak ki. Az alpolgármester kiemelte, hogy a parkot magasított járdaszegéllyel és más tereptárgyakkal óvják a szabálytalanul álló autóktól.
 
Elkészült az Ignotus utca rekonstrukciója is, a munkálatok során feltűnő, piros térkőből kirakott forgalomcsillapító bordákat építettek ki a teljes hosszában újraaszfaltozott útszakaszon. A járda felújítása mellett a városmajori park felőli oldalon megtörtént a fele részben fővárosi tulajdonú parkolósáv rendezése is. A felület tömörítését és szintbehozását követően murvával szórták fel a parkolóhelyeket. Átépítették a Városmajori Gimnázium melletti elgödrösödött parkolókat, és a szegélykövek megemelése mellett újraaszfaltozták az intézményhez vezető bekötőutat.
 
Április végén fejeződött be a Diós árok középső szakaszának garanciális felújítása, amire a tavaly elvégzett csatornaépítés miatt volt szükség. A néhány hónap alatt elkátyúsodott Városkúti köz és Susogó lépcső közötti szakaszra az önkormányzat kérésére újabb aszfaltréteg került, ezért elkerülhetetlen volt a padka és a gépkocsifelhajtók átépítése is. Lovas Pál bízik abban, hogy a dupla kopórétegnek köszönhetően a korábbiaknál jóval hosszabb ideig marad kátyúmentes a felújított útszakasz. A Diós árok rekonstrukciójának keretében megtörtént a Városkúti köz és a Béla király út közötti rész úthibáinak kijavítása, a Józsa Béla utca és Susogó lépcső közötti szakaszt pedig még a nyáron teljes szélességében felújítják.
 
2009_14_01_06_
2010-re minden lépcső megújul
 
3363 folyóméter felújított közút
Az idei évre tervezett nagyfelületű útfelújítások közül már folyamatban van a Pagony utca kerületi kezelésű felső részének, a Csillagvölgyi és az Ordas útnak, illetve az Ordas köznek az átépítése. Szeptemberig elkészül az Edvi Illés, a Gyöngyvirág, az Árnyas és a Kempelen Farkas út, valamint a Fodor utca–Szúnyog utca átkötő út újraaszfaltozása. Ezzel 3363 folyóméternyi közút teljes rekonstrukciója valósul meg az önkormányzat beruházásában.
 
A közel kétszázharminc millió forintba kerülő munkálatok finanszírozásához tavaly sikerült ötvenszázalékos támogatást elnyerni a Közép-magyarországi Regionális Tanács útfelújítási pályázatán. A közeljövőben újabb pályázatot ad be az önkormányzat, ami az alpolgármester szerint szinte bizonyosan eredményes lesz.
 
Ennek köszönhetően a közel háromszázmillióba kerülő munkák során mások mellett megújul az Alkony, a Cinege, a Gaál József és a Pethényi út, az Agancs, a Koszta József és a Szanatórium utca, a Kútvölgyi út, illetve a Németvölgyi út a Királyhágó tér és az Istenhegyi út között.
 
Folyamatosan zajlanak az útfelújításokhoz kapcsolódó járdaépítések is. Már elkészült a Tamási Áron utca új járdája, míg a Gyöngyvirág úton és a Pagony utcában a nyár végére fejeződnek be a munkálatok. Átépítik az Alsó Svábhegyi út járdáját annak érdekében, hogy a jelenleginél biztonságosabban lehessen eljutni a János kórház területén kialakított új önkormányzati óvodához.
 
Vízelvezetés a Diós árokban
A kerületi járdafelújításokat összehangolják a fővárosi kivitelezésű útfelújításokkal, így kerülhet sor még a nyár folyamán a nemrégiben helyreállított Tornalja utca és Bürök utca járdájának rekonstrukciójára. Szintén a fővárosi fejlesztésekhez csatlakozik az Apor Vilmos téri, valamint a Törökbálinti út XII. kerületi oldalán, a Márton Áron tér és az Irhás árok között található járda felújítása. A közművállalatoknak köszönhetően a következő hetekben járdaépítés zajlik az Istenhegyi úton, míg a Németvölgyi út több gyalogosszakaszán az idén kezdődhet meg a munka.
 
Jelenleg is folyik a Stromfeld Aurél–Németvölgyi út körforgalmú csomópontjának, a Melinda út részleges kiszélesítésének és forgalomcsillapításának terveztetése. Ugyancsak megvalósításra vár a Diós árok vízelvezetése, ennek hiányában ugyanis félő, hogy a felújított útburkolat az útalapot érintő erózió hatására idő előtt elhasználódik.
 
mm.