Csillagvölgyi út
Csillagvölgyi út

Egymilliárd forintból újulnak meg a kerületi utak

Lezárult a nyár végi teljes pályás útfelújítások első szakasza. A pontos ütemezésnek köszönhetően a kerületi kezelésű útszakaszok zökkenőmentesen, a lakók és a közlekedők számára a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva készültek el. Jó hír a környéken élőknek, hogy a tervezettnél néhány nappal korábban, szeptember 17-én fejeződik be az Apor Vilmos tér és a Stromfeld Aurél út rekonstrukciója. Ezzel megszűnik a lezárások és elterelések miatt hetek óta tartó közlekedési káosz a hegyvidéki városközpont útjain.
Minden eddiginél többet, közel egymilliárd forintot költ idén útjai felújítására az önkormányzat. A nagyfelületű, tehát az útpálya teljes felületét, valamint a szegélykövezetet és helyenként az útalapot is érintő pályarekonstrukciók két ütemben zajlanak. Nyár végére készül el az Árnyas, az Ordas, a Csillavölgyi út, az Edvi Illés, a Gyöngyvirág és a Denevér út, valamint a Kempelen Farkas és a Pagony utca átépítése. Szintén befejeződtek a munkák az Ordas közben, a Diós árokban és a Fodor utca felső szakaszán. A munkálatok során külön gondot fordítottak arra, hogy a forgalmat csak időszakonként kelljen elterelni.
 
Az önkormányzat döntése értelmében még nem ért véget az útfelújítások sora. Teljes hosszában új aszfaltréteget kap a Bíró, a Mártonvölgy, a Liptó, a Somorjai és a Szanatórium utca, a Cinege út, az Ördögszikla köz, illetve a Melinda út. Szakaszosan újítják fel a Kútvölgyi lejtőt, a Cinege utat, a Felhő utcát, a Denevér utat és az Agancs utcát, míg a Szamos utca park felőli része a tervek szerint rekreációs sétálóövezet lesz. Mivel a főváros jövőre tervezi a Németvölgyi út rekonstrukcióját a Bürök utca és a Királyhágó tér között, a kerület még ebben az évben átépíti az útszakasz alsó részét. Ezzel megvalósul a Németvölgyi út régóta várt teljes felújítása.
 
Gyöngyvirág út
Gyöngyvirág út
 
A kerületi felújítások tehát nem okoznak majd olyan torlódásokat, mint amilyenekkel az elmúlt hónapokban a hegyvidéki városközponton keresztülautózók találkozhattak. Úgy tűnik ugyanis, mintha az Apor Vilmos tér és Stromfeld Aurél út rekonstrukciójával, valamint a Németvölgyi úton zajló közműépítésekkel a főváros szándékosan próbálná nehéz helyzetbe hozni a bel-budaiakat. A felújításokat egymástól időben eltolva, éppen iskolakezdésre időzítették, ami felesleges terheket rótt és ró még ma is a közlekedőkre, valamint a menekülő utak mentén élőkre.
 
Elég csak a Kiss János altábornagy utcaiakra gondolni, akik nyár közepe óta kénytelenek elviselni a többszörösére nőtt autóforgalmat, valamint az utcájukba terelt buszok zaját, miközben a parkolási tilalom miatt autóikat sem tudják otthonaik közelében hagyni. A kerület városgazdálkodási irodáján elmondták, nem tudják érdemben befolyásolni a fővárosi útépítések ütemezését, csupán annyit tehetnek, hogy folyamatosan ellenőrzik a fővárosi utakon zajló munkákat, és szükség esetén felszólítják a kivitelezőt a munkálatok meggyorsítására.
 
Kempelen Farkas utca
Kempelen Farkas utca
 
Ennek köszönhető, hogy az eredetileg tervezettnél némileg hamarabb, már szeptember 17-én visszatérhet a forgalom a felújított útszakaszokra. Nem lélegezhetnek fel végleg ugyanakkor a Németvölgyi úton élők, mert bár a vízvezetékcsere a főváros ígérete szerint szeptember 24-ig véget ér, ezt követően azonnal megkezdődik a gázhálózat felújítása. Az újabb útfelbontásokkal és a forgalom lassításával járó közmű-rekonstrukció befejezése november első napjaiban várható.
 
(mm.)