Egyre sportosabb és edzettebb a Hegyvidék

Megéri a sportra áldozni a Hegyvidéken. Legalábbis ezt támasztja alá az a tény, hogy évről évre nő a „Sportos, edzett Hegyvidék” elnevezésű programban részt vevő polgárok száma. A XII. kerületi Szabadidősport Központ ezért is igyekszik a következő szezonra újabb helyszíneket és bővebb repertoárt kínálni a mozogni vágyóknak.
A „Sportos, edzett Hegyvidék” program 2004 óta működik. A helyi lakosok ingyen vehetnek részt benne, csupán annyit kell tenniük, hogy lakcímkártyájukkal igazolják: a XII. kerületben élnek. Kissné Baumann Gizella, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatóhelyettese elmondta, egyre sikeresebb az önkormányzat által beindított program, a kerület lakói számára zajló foglalkozásokon szinte mindig telt ház van.
 
Tehát kijelenthetjük: egyre sportosabb és edzettebb a Hegyvidék…
– Igen, ez így van! Több alkalommal végeztünk felmérést, és állíthatom, hogy a kerületben egyre több polgár veszi igénybe az általunk megszervezett mozgási lehetőségeket. Egy-egy alkalommal jelenléti íven regisztráltuk a résztvevőket, ekkor is azt tapasztaltuk, hogy a kerület lakói körében egyre népszerűbbek ezek a szolgáltatások.
 
Mégis mekkora számot kell elképzelni, mi számít soknak?
– Csak egy példát említek: a legtöbben a vasárnapi úszásra járnak. A Testnevelési Egyetem uszodájában kilenc órától délután egyig alkalmanként mintegy százhúszan jelentek meg kerületi lakcímkártyával. Annyira sokan jelentkeztek, hogy ki kellett jelölni egy alsó korhatárt (4 év), mert többen csecsemőkkel érkeztek, és erre a korosztályra szigorúbb feltételek vonatkoznak. Egyébként nagyon népszerű a tenisz, az aerobik és a nemrég bevezetett nordic walking is, a túljelentkezés miatt mindhárom programban emelni kellett a foglalkozások számát.
 
Az úszás tehát a leglátogatottabb, de melyik sportolási lehetőség a legújabb?
– A 2008–2009-es évben vezettünk be egy Lépéselőny elnevezésű futóprogramot. A résztvevők edzettségi szintjük felmérése után egyéni edzésterveket kapnak szakedzőktől. Természetesen folyamatosan ellenőrzik, és az állóképességük fejlődéséhez igazítják az edzések mennyiségét és intenzitását. Biztos vagyok benne, hogy rövidesen a Lépéselőny is népszerű lesz, de valamennyi foglalkozásnak kell egy kis idő, amíg mindenki megismeri.
 
2009_14_16_04
A tenisz a nyári szünet alatt is zajlik
 
Nyár van, a programok egy része jelenleg szünetel.
– Jól fogalmazott: csak egy részük, hiszen a szünet alatt is zajlanak programok. Ilyen például a nordic walking és a tenisz, de emellett kerékpáros és gyalogtúrákat is szervezünk. A lehetőségek nagyobb része szeptember tizenötödikétől lesz újra aktuális.
 
A pénzügyi helyzet menynyiben befolyásolja a „Sportos, edzett Hegyvidék” költségvetését?
– Szerencsére a nagy érdeklődésre való tekintettel nem kellett meghúzni a nadrágszíjat, sőt, a következő idényben valamennyivel több pénz jut majd a kerületi lakosok sportolására.
 
Bővülnek a lehetőségek új programmal?
– Ígérgetni nem szeretnénk, de mindent megteszünk. Tervezzük a jóga bevezetését, de ehhez és a jelenlegi programok bővítéséhez két dologra lenne szükség. Elsősorban új helyszíneket kell találnunk, hiszen az eddigiek megteltek. A Tamási Áron iskola új termének átadása esetleg alternatíva lehet. A másik, amiben szeretnénk előrelépni: az új sportszerek beszerzése. Ezzel nem a programok számát növelnénk, hanem színesebbé tennénk egyes foglalkozásokat. Nemrégiben vásároltunk steppadokat, amelyeket a közeljövőben szállítunk az aerobikoktatások helyszínére.
 
Mely korosztály képviselőinek szól elsősorban ez a program, és kik látogatják leginkább?
– Erre elég egyszerű a válasz: mindegyik korosztálynak, és valamennyi korosztály képviselteti is magát. Természetesen akadnak olyan korúak – például a felsős általános iskolások –, akik kevésbé aktívak, de összességében elégedettek lehetünk, hiszen idősek és fiatalok egyaránt megjelennek és sportolnak.
 
A résztvevők beleszólhatnak abba, hogy milyen foglalkozások legyenek?
– A program kezdetekor és az ötéves tapasztalatok tükrében ebben az évben is kérdőívet állítottunk össze a lakosság részére. Terveink szerint az augusztus végi Hegyvidék újságban megjelenő kérdésekre beérkező válaszok alapján, valamint a lehetőségeink figyelembevételével bővítjük a programot. Egy-két ember számára persze nem indítunk el új sportágakat, csak akkor, ha ezeket többen szeretnék. Emellett nem tartozik a profilunkba a csapatsportok megszervezése sem. De igyekszünk minél többféle sportolási lehetőséget megteremteni.
 
Minek kellene megvalósulnia ahhoz, hogy egy év múlva elmondhassa, sikerült, amit elterveztek?
– Mivel a jelenlegi helyszínek teljesen telítettek, ezért az a legfontosabb, hogy újakat találjunk, és még több lehetőséget biztosítsunk a kerület lakóinak. Ez az alapfeltétele annak, hogy minél több Hegyvidéken élő embert bírjunk rá a mozgásra.
 
CSNM