Egyszer összeérnek a „szeretet-szigetek”

Jókai Anna Kossuth-díjas írónővel, valamint Schmitt Pállal, az Európai Parlament alelnökével, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével találkozott a közönség a Hegyvidéki Esték decemberi programján.

Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok, gyököt igyekszünk vonni belőlük – idézte Jókai Anna írónő Klebelsberg Kuno kultuszminiszter szavait, utalva arra a legutóbbi Hegyvidéki Esték egyik fő témája, a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán: nekünk is ki kellene követelni nemzeti érdekeinket az Európai Unióban (EU). Attól még ugyanis, hogy a határon túli magyarok érdekeiért szólunk, nem vagyunk más nemzetek ellen.

Schmitt Pál, az Európai Parlament (EP) alelnöke, a Fidesz EP-képviselője úgy vélte, jelentős áttörést értek el a magyar érdekek képviselete terén, amikor Nyelvi sokszínűség Európában címmel az unió parlamentje napirendre vette a nyelvtörvénnyel kapcsolatos problémák megvitatását. Immáron az Európai Bizottság is megkülönböztetett figyelemmel kíséri, miként hajtják végre a szlovák államnyelvről szóló törvényt – ezt maga Leonard Orban, az EU többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa közölte a kisebbségi nyelvhasználatról folytatott plenáris vitában.

A nyelvtörvénnyel foglalkozó eszmecserét követően Németh Kristóf színművész Jókai Anna Advent, illetve a Magzat imája című verseit szavalta el. „A magzat is lélek, akit nem engednek le a szellemi világból” – foglalta össze az utóbbi vers mondanivalóját a szerző. Jókai Anna arra figyelmeztetett, fogy a magyar népesség, és ez a nemzet létét veszélyezteti. Schmitt Pál szerint elgondolkodtató népességstatisztikai adat: ma Magyarországon a gyerekek 30%-a egyke, 35%-uk családon kívül születik.

Az EP alelnöke a gazdasági nehézségek kapcsán kiemelte, hogy 2002-ig zászlóvivők voltunk Európában, az államadóság csökkent, tőke áramlott be, számtalan új munkahely jött létre. Mára azonban az unió sereghajtóivá váltunk. A globális pénzügyi válság hatása Schmitt szerint azért olyan súlyos itthon, mert erkölcsi válság is tetézi a politikában. Az ország adottságai alapján sokkal jobb helyzetben kellene lennünk.

Hosszú időre elveszítjük a továbblépés lehetőségét, ha most nem történik változás – vélte Jókai Anna. Mint mondta, egy tisztultabb szellemnek kell átjárnia az ország életét. Egyszerűbb, meleg szavakra és az igazság kimondására van szükség, gyűlölködés nélkül. „Vannak az országban szeretet-szigetek, amelyek – mint a korallok a tengerben – egyszer majd találkoznak, és a felszínre emelkednek” – fogalmazott érzékletesen az írónő.

A kerület is igyekszik megoldást találni a problémáira – emelte ki az est egyik házigazdája, Váczi János, a polgármesteri kabinet vezetője. Az önkormányzat Hegyvidék Kártya néven vásárlói programot indított, ami segít a kerületi polgároknak és kereskedőknek, emellett a helyi közösséget is erősíti. A kabinetvezető – szimbolizálva a hegyvidéki közösséghez való tartozásukat – Jókai Annának és Schmitt Pálnak egy-egy tiszteletbeli Hegyvidék Kártyát ajándékozott búcsúzásképpen.

z.