Élelmiszerboltból szolgáltatóház

Eltűnt az Istenhegyi út és a Nógrádi utca sarkán működő élelmiszerbolt csúnya dobozépülete, a helyén jelenleg hatalmas gödör tátong. Egy modern, a környezetéhez illeszkedő, elegánsan ívelt homlokzatú szolgáltatóház épül itt, amelyben az eddigiekhez hasonlóan CBA üzemel majd. Mellette – pontosabban felette, az egyemeletesre tervezett ház felső szintjén – új szolgáltató egységek is nyílnak.
Meglehetősen „tájidegen” volt az a pirosra festett betondoboz a Nógrádi utcában, amely korábban az ÁFÉSZ, az elmúlt mintegy másfél évtizedben pedig a CBA élelmiszerüzlet-lánc boltjaként működött. A nem kifejezetten esztétikus épület, illetve annak ideiglenesnek tűnő, szintén nem túl szép hátsó toldalékai már régen megérettek a bontásra, amire végül is néhány héttel ezelőtt került sor.
 
A bolt üzemeltetője már évekkel korábban tervbe vette, hogy „eltünteti” az elavult épületet, és egy teljesen új, a környék arculatába illeszkedő, színvonalas szolgáltatóházat épít a helyén, ahol az élelmiszerüzlet mellett más szolgáltató funkciók is helyet kaphatnak. Breier Gábor, a beruházó Vörösvár Invest Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: hosszas egyeztetési folyamat kezdődött az önkormányzattal, s ennek eredményeképpen egy komplex, számtalan igényt kielégítő, a bolt környezetét is megújító terv született.
 
A már készülő mély alap jelzi: kétszintes lesz az épület felszín alatti része. A mínusz második szint rakodótérként, a mínusz első pedig mélygarázsként funkcionálhat. A Nógrádi utca felől megközelíthető 18 férőhelyes garázsból személylift viszi fel az utasokat az áruházba.
 
A felszín felett is két szint épül. A földszinten nyílik meg a CBA-lánc legújabb, prémium kategóriás boltja, a CBA Príma, amely minőségi magyar áruk széles választékával várja majd a vásárlókat. Az emeleten teraszos kávézó készül, illetve két üzlethelyiséget is kialakítanak. Ez utóbbiak funkciója még nem tisztázott, a lehetséges bérlőkkel jelenleg is folynak a tárgyalások, a beruházó mindenesetre azt szeretné, ha új, a környékről eddig hiányzó szolgáltatások jelennének meg itt.
 
elelmiszerboltbol
Az új szolgáltatóház látványterve
 
A neves tervezők – Ferencz István, Ferencz Marcel és Détári György – lendületet igyekeznek kölcsönözni a háznak. Ezt a hatást az épület körcikk formájú tömegével érik el, amelynek íves része az Istenhegyi út–Szendrő utca–Nógrádi utca találkozásánál lévő, Lóitató térként ismert kis park felé nyílik ki. A homlokzat a Hegyvidék őszi, sárguló lombszíneit veszi fel – a világos, vakolt felületek, illetve az antracitszürke „trespa” (műgyantatöltésű farostlemez) borítás kontrasztjátéka kiemeli az épület mozgalmasságát. A terasz magasságában egy lovat ábrázoló homlokzatplasztika is készül, utalva a hely szellemére: egykor ezen a helyen itatták meg a Svábhegyre tartó, a hegymenetben alaposan elfáradó hátasokat.
 
A szolgáltatóház teteje intenzív zöldfelületet kap, azaz aki a hegyről rálát a központra, csak bokrokat, pázsitot, virágokat lát majd. A korábbi elképzelésekkel ellentétben az épület hátsó frontja mögött nem épül garázslejáró (ez az épületen belülre kerül), hanem itt is egy élő kertet alakítanak ki. Az építtető saját költségén rendbe teszi a Lóitató teret; a tér nevére utaló Lóitató-kutat restaurálják, új fákat, bokrokat ültetnek, a gyalogosútvonalakat igényes térkővel burkolják.
 
A tér átalakítását tervező Pro Urbe Kft. munkatársától, Szálka Miklóstól megtudtuk: forgalomtechnikai szempontból is némiképp átalakítják a csomópontot, növelve a gyalogosok és a járművezetők biztonságát. Az Istenhegyi útról lefelé tartó autósok biztonsága érdekében, feltűnő vizuális elemként, egy kis, füves dombot építenek a Nógrádi utca régi torkolatába, itt ugyanis jelenleg beton terelőelemek akadályozzák a behajtást, és ezeket sötétben nehéz észrevenni.
 
z.