Élen a tanulásban, élen a sportban

A hegyvidéki iskolások közül az idén ketten érdemelték ki az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntető címet. A fővárosi önkormányzat évente két alkalommal adományozható elismerésében azok a diákok részesülnek, akik az iskolában és a sportpályákon egyaránt kiemelkedő eredményeket érnek el.

Az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntetés célja, hogy még jobb szellemi és sportteljesítményre ösztökélje a fővárosi fiatalokat – hangzott el a Budapesti Történeti Múzeumban megtartott ünnepélyes díjátadáson. A program töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a felhívásra rendszeresen több száz pályázat érkezik, ami azt bizonyítja, hogy az élsport és a tanulás még napjainkban is összeegyeztethető.

Zsinórban negyedik alkalommal nyerte el a kitüntető címet a Romániából érkező, de óvodáskorától a Hegyvidéken élő Tache Marike. A Virányos Általános Iskola nyolcadikos tanulója alaposan túlteljesítette az elvárásokat, hiszen évek óta színjeles bizonyítvánnyal büszkélkedhet. Kedvence a földrajz, jó barátságban van a nyelvekkel és a reál tárgyakkal is. Több angolés japánversenyen végzett már az első helyen, míg tavaly a kerületi matematikaverseny megnyerése után a budapesti döntőben hetedik helyen végzett.

Kiváló tanulmányi eredményei mellett a sportban is maradandót alkotott, törékeny alkata ellenére a küzdősportokban jeleskedik. Lány létére immár tíz éve karatézik, a Labanc utcai óvodában ismerkedett meg a jiujitsu alapjaival, majd a WKF szakág versenyzője lett. Bár karatéról van szó, nem kell verekedésre gondolni, hiszen a shyto-ryu stílus szabályai szerint nincs testi érintkezés a versenyzők között.

Tache Marike három évvel ezelőtt igazolt a Hűvösvölgyi Karate Akadémia Sportingbudo SE-be. A váltás eredményesnek bizonyult, hiszen azóta két Európa- kupa és egy Világkupa versenyen is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Hatszoros magyar bajnok, néhány napja pedig a román korosztályos bajnokságot is megnyerte, így elindulhat az Európabajnokságon.

A sikerekért keményen meg kell dolgoznia. Az ifjú karatés reménység a Hegyvidéknek elmondta, hogy hétköznapokon heti tíz edzéssel készül a versenyekre. Mivel a tréningeket este tartják, a tanulásra csak délután marad ideje. Ráadásul szolfézs- és gitárórákra is jár, utóbbiban is kitűnően teljesít: tavasszal egy budapesti versenyen kiemelt nívódíjjal jutalmazták. Szeretne bekerülni a Városmajori Gimnáziumba, ahol folytathatja japántanulmányait, míg sportvonalon a válogatottság az első számú cél.

Hasonlóan jó eredményeket ért el az elmúlt tanévben a gimnazista Pinczés Dóra, aki a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium tanulójaként vett részt a pályázaton. A feltételek teljesítése számára sem jelentett gondot, hiszen 4,7-es tanulmányi átlaga mellett – középiskolás kategóriában legalább négyes átlagot kellett elérni – a Jégcsillag SE versenyzőjeként első felnőtt bajnokságán mindjárt ezüstérmet szerzett.

Dóra az általános iskola első öt osztályát a Kiss János altábornagy utcai ELTE gyakorlóiskolában végezte, majd tanulmányait a Tamásiban folytatta. Viszonylag későn lett versenyző, először a tánccal és a jégtánccal próbálkozott, utóbbitól egyenes út vezetett a műkorcsolyához. Eddigi legnagyobb sikere a felnőtt amatőrök között elért országos második helyezése, ami – figyelembe véve, hogy alig három éve foglalkozik a sportággal – kiváló eredmény.

Az egyéni edzés helyett az utóbbi időben inkább szinkronkorcsolyázik, szeretne minél hamarabb bekerülni a felnőtt válogatott keretbe. Erre minden esélye megvan, hiszen fiatal kora ellenére már most is tartalékként számítanak rá. A minél jobb eredmények elérése érdekében naponta jár edzésre, szerinte azonban még ennél is több tréningre van szüksége ahhoz, hogy nemzetközi versenyeken is felállhasson a dobogóra.

(mm.)