Eltűnnek a százas izzók

Szeptember elsejétől fokozatosan eltűnnek az európai üzletekből a régi 100 wattos égők. Az elkövetkező években az összes hagyományos izzót kivonják a forgalomból.
Egy tavaly év végi uniós megállapodás értelmében ez év szeptembertől folyamatosan leépül a hagyományos izzók kereskedelme. Szeptember elsejétől nem lehet több nyolcvan wattnál erősebb hagyományos izzót rendelni, csak a meglévő készleteket kiárusítani. Jövőre tovább szűkül a kínálat, mert a 75 wattos izzók is kikerülnek a forgalomból, 2012-től pedig egyáltalán nem lehet hagyományos villanykörtéket vásárolni.
 
A régi villanykörtéket betiltó közösségi rendelkezés az EU klímacsomagjával összhangban a károsanyag-kibocsátás csökkentését és az energiamegtakarítást szolgálja a tagállamokban. A becslések szerint az új típusú fényforrások használatával évente akár 166 euró (több mint 40 ezer forint) is megtakarítható háztartásonként.
 
17_Page_11_Image_0003
 
A rendelkezés azért született meg, mert az európai háztartásokban használt égők 85 százaléka túl sok energiát fogyaszt. A helyükbe lépő fénycsövek akár 80 százalékkal takarékosabbak és 8–15-ször hosszabb élettartamúak lesznek, s használatukkal uniós szinten Románia teljes éves áramfogyasztása, évente 40 terawattóra villamos energia spórolható meg.
 
A greenfo beszámolója szerint az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) üdvözölte az energiahatékonyságot növelő uniós rendelkezést, ugyanakkor felhívta a figyelmet az energiatakarékos fényforrások higanytartalmából fakadó egészségügyi kockázatokra, továbbá arra, hogy vannak olyanok, akik fényérzékenység miatt a technológia jelenlegi szintjén kénytelenek kitartani a régi izzók mellett. Ezért felszólította az Európai Bizottságot, hogy amíg a megfelelő alternatív világítási technológiák elérhetővé válnak, biztosítsa számukra a régi égők zökkenőmentes beszerezhetőségét.
 
(z)