Élvonalban a hegyvidéki bridzsesek

Az ország egyik legeredményesebb bridzsszakosztálya működik a XII. kerületben. Az elmúlt években a nemzeti bridzsválogatottak gerincét, a játékosok több mint felét a többszörös bajnok Hegyvidék SE adta.

Nádasi Tibor, a Magyar Bridzsszövetség első embere (a kerületi SZDSZ-frakció vezetője) közel egy évtizede irányítja a Hegyvidék SE bridzsszakosztályát. Munkájának köszönhetően Hegyvidék a hazai bridzsélet meghatározó helyszíne lett, hiszen a Böszörményi úton működik a nemzeti szövetség állandó versenyterme, ahol harminckét, a nemzetközi szabványoknak megfelelő asztal várja a játékosokat.

A bridzs az egész világon űzött versenysport. A versenyeken valamennyi játékos azonos leosztást kap, ezért nem a lapok minősége, hanem a tudás határozza meg a parti kimenetelét. A harmincas években a magyar bridzs a világ élvonalába tartozott, kétszer sikerült az akkoriban még tizenkét csapatos Európa-bajnokságot megnyerni. Hiába azonban a sikerek, a háború után mint úri sportot a vitorlázás, a golf és a lovas póló mellett a bridzset is betiltotta Rákosi. Állítólag ebben az is közrejátszott, hogy ez volt Horthy kedvenc kártyajátéka.

A Kádár-rendszerben már nem kellett bujkálniuk a bridzselőknek, megalakult az első hobbiszövetség, a nyolcvanas évektől pedig beindulhatott az országos bajnokság. Azóta egyre sikeresebbek a magyar játékosok; 2004-ben a bridzsolimpián hetvenkét ország közül a felnőtt válogatott az előkelő ötödik helyet szerezte meg. Biztatóak az utánpótlás eredményei is: a 2004-es Eb-n a harmadik, a 2005-ös világbajnokságon az ötödik helyen végeztek a magyar fiatalok.

Nádasi Tibor szerint az előrelépés legnagyobb gátja a pénzhiány. A magyar válogatott annak ellenére tud ott lenni a világ élvonalában, hogy nemegyszer a játékosoknak is hozzá kellett járulniuk a versenyeztetés költségeihez. Legutóbb Pekingben, a Szellemi Sportok Világjátékán – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedélyezte a „bridzsolimpia” kifejezés használatát – szerepelt a válogatott. A négy legnépszerűbb logikai játék, a bridzs, a sakk, a go és a dáma mellett ezúttal kínai sakkban is rendeztek versenyeket. Magyarország négy bridzscsapatot indított a női, ifi, open és senior kategóriákban, a hatfős felnőtt válogatott tagjai közül négyen a Hegyvidék SE-ben játszanak. Bár egészen az utolsó napig mindegyik kategóriában esély volt a döntőbe jutásra, végül „csak” a seniorok kerültek a legjobb nyolc közé.

Csak egy asztal és egy pakli kártya kell hozzá
Csak egy asztal és egy pakli kártya kell hozzá

Szerencsére egyre népszerűbb a sportág, ami az internetes bridzsportálok mellett annak is köszönhető, hogy ezt a játékot soha nem késő elkezdeni. A szövetség elnöke elmondta, hogy egy 24 éves versenyző például még csak az ifik között indulhat, a senior kategóriában 58 év az alsó korhatár, s nem ritka a nyolcvan év feletti aktív versenyző. Persze érdemes minél fiatalabban megismerkedni az alapokkal, tízéves kortól már nyugodtan le lehet ülni a kártyaasztalhoz. A bridzs a legolcsóbb versenysportág Magyarországon, elég hozzá egy asztal és egy pakli kártya, és a nevezési díjak sem haladják meg személyenként az ezer forintot.

Ráadásul a játék közben megszerzett tudást később az élet szinte minden területén fel lehet használni. A bridzs fejleszti a problémamegoldó és helyzetfelismerő képességet, a rövid és hoszszú távú memóriát, valamint erősíti a frusztrációs toleranciát. Európa több országában már a középiskolai oktatás része. Nálunk a Lauder iskolában tanítják a játékot, az ottani diákok rendszeresen indulnak a korosztályos bajnokságokban.

Azoknak a gyerekeknek sem kell lemondaniuk a bridzstanulásról, akik más iskolába járnak, hiszen szerdánként az ifjúsági válogatott kapitányai a Böszörményi úton tartanak edzéseket, ahol a játék iránt érdeklő gyerekek ingyen kapcsolódhatnak be a munkába. Aki kedvet érez a bridzseléshez, vagy játékpartnereket keres, a www.bridzsakademia.hu, illetve a www.bridge.ecosoft.hu honlapon kaphat további felvilágosítást.

mm