Emlőrák 65 év felett

Az utóbbi években fokozatosan nő az emlőrákos megbetegedések száma, ezért időszerű, hogy egészségügyi oldalunkon is foglalkozzunk a témával. Felvilágosító cikkünk utolsó része a 65 év feletti hölgyeknek szól.
Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. Az időben felfedezett emlőrák nagyon jó eredménnyel gyógyítható, a 10-15 milliméter alatti rákok műtéte és szükség szerinti kezelése után 95%-os a túlélési esély.
 
A korai felfedezésre a rendszeres mammográfiás vizsgálat a legalkalmasabb módszer. De hiszen Magyarországon csak 65 éves korig küldenek „behívólevelet”! Ez azt jelenti, hogy utána már nincs emlőrák? Vagy ha mégis van, akkor az idősebbekről már lemondtak? – kérdezik sokan.
 
Szó sincs erről! Az emlőrák is kifejlődhet, illetve tapinthatóvá, diagnosztizálhatóvá válhat nemcsak 65, de akár 90 év fölött is. A mi centrumunkban sem ritka, sőt havonta többször is előfordul, hogy 80-85 év feletti asszonynál találunk rosszindulatú daganatot. Mit tegyünk hát idősebb korban?
 
Bármikor kialakulhat nemcsak emlő-, hanem méh- vagy petefészek-daganat, ezért nőgyógyászati vizsgálat időskorban is javasolt, különösen akkor, ha valamilyen panasz van (leggyakoribb a véres vagy egyéb váladékozás a hüvelyből). A szakorvos megtapintja a melleket is, és ha gyanús elváltozást tapasztal, radiológushoz küldi a beteget. Ha az idős asszony tapint vagy lát valamilyen eltérést a mellében, forduljon orvoshoz, aki szintén hozzánk küldi a beteget. Ha semmilyen eltérés nincs, akkor is változatlanul szükséges a mammográfiás szűrővizsgálat (kétévente, nagyon idős korban, panaszmentesség esetén ritkábban).
 
Nem ritkán találunk, főleg nagyon idős asszonyokon, hatalmas, kifekélyesedő, váladékozó, áttéteket adó emlőrákot. Sajnos az idősebbek sokszor inkább elhallgatják a bajt, nem akarnak gondot okozni családjuknak, azt hiszik, hogy már nem lehet, vagy nem érdemes őt megoperálni. Ezt az állapotot feltétlenül meg kell előzni: akárhány éves is valaki, akármennyire is szégyelli, vagy nem akar senkit terhelni betegségével, forduljon orvoshoz! A daganatot időskorban is el lehet távolítani, még kezelni is lehet, de a fentebb leírt, előrehaladott esetekben már nem mindig van segítség.
 
Attól sem kell félni, hogy a többi szerv állapota miatt az idős nő már nem operálható, mert a szakorvosok minden szükséges vizsgálatot elvégeztetnek, ha kell, műtét előtt megfelelő gyógyszerekkel kezelik, és így, képzett altatóorvosok segítségével, a nem túl hosszú műtét elvégezhető. A szervezetet ráadásul nem terheli meg annyira, hogy utána hosszan feküdni kellene. Jó, ha a hölgy családja el tudja őt látni néhány hétig, amíg lábadozik, de általában az idős beteg is hamar visszanyeri testi-lelki jó állapotát.
 
Ha nincs ilyen támasz – mert sajnos ez sem ritka –, akkor segítségért lehet fordulni a háziorvos mellett dolgozó ápolónővérhez, az egészségügyi szociális nővérekhez, vagy a segítő szervezetekhez, például a Magyar Rákellenes Ligához, a Rákbetegek Országos Szövetségéhez, vagy a Budapesten és az ország számos helyén működő önsegítő betegklubokhoz.
 
Dr. Demeter Jolán
a Szent János Kórház Emlőszűrő
Centrumának
vezető főorvosa