Energiabombák előnyben!

Ebben a tanévben vezették be a mindennapi testnevelésórát az önkormányzati fenntartású általános iskolák első osztályosai számára. A kerület vezetése nagyon sokat vár a programtól, és a tanárok szerint is rendkívül fontos, hogy rendszeresen mozogjanak a kicsik. A napi, szervezett testedzés hasznosságát azonban leginkább talán a szülők tudják értékelni, hiszen mégiscsak ők ismerik legjobban gyermekeiket.

A mindennapos testnevelésóra jelenleg még csak az elsős diákokat érinti, ők negyedikig mindennap az órarendbe beépítve mozognak. Ez azt jelenti, hogy a 2012–2013-as tanévre már valamennyi alsós számára kötelező lesz heti öt alkalommal részt venni testnevelésórán.

A témával több lapszámunkban foglalkoztunk, és kiderült, szakmai oldalról mindenki egyetért a program bevezetésével. Azonban nem csak a szakemberek véleménye számít, kérdés az is, a szülők mit gondolnak erről. Otthon ugyanis ők látják a gyerekeket, ők tudnak leginkább arról mesélni, milyen hatással van csemetéikre a rendszeres mozgás.

2009_21_Page_04_Image_0007

Dr. Krikovszky Dóra kislánya most lett elsős a Virányos Általános Iskolában.

– Anna nagyon szeret sportolni – kezdte. – Korábban rendszeresen járt úszni, karatézni is tanult, de sajnos olyan késői időpontokban tartották az edzéseket, hogy nemrégiben lemondtunk erről. Azt pedig, hogy mennyire imád mozogni, jelzi, hogy szerdánként táncolni jár. Ezért is jó ötlet a mindennapi testnevelésóra.

Hozzátette, mindez hatással lehet a gyerekek tanulmányi eredményeire is, ugyanis jobban tudnak koncentrálni.

– Változatosabbak lettek a kicsik mindennapjai. A negyvenöt percnyi testnevelés után ráadásul felfrissülnek, és még inkább oda tudnak figyelni a többi tanórán. Sokkal hasznosabb ez így, mintha öt órán keresztül egyhuzamban az iskolapadot koptatnák. Hozzáteszem, szerencsére a Virányosban a tanulók az udvaron töltik a szünetet, ez is segíti a kikapcsolódást.

2009_21_Page_04_Image_0008

A „lányos” anyuka utána megkérdeztünk egy szülőt, akinek kisfia van.

– Zsombor igazi energiabomba! A mindennapi testnevelésóra mellett focizik és úszni is eljár – mondta Porckó Eszter. – Szeret sportolni, de azt nem merném kijelenteni, hogy élversenyző akar lenni. Mindenesetre örülök, hogy ennyit mozoghat az iskolában. A kislányom, Márta két év múlva kezdi az első osztályt, biztos vagyok abban, hogy neki is jót tesz majd a napi tornaóra.

Az önkormányzat és az iskolák mellett tehát a megkérdezett szülők is úgy vélik, hasznos az új program. Az igazi fokmérő azonban az lesz, ha felnő egy sportot szerető, az egészséges életmód mellett elkötelezett korosztály, amelynek lételeme a mozgás.

CSNM