Érzéki prózavers

Lapunk régi szerzője, Jóry Judit művészettörténész második szépirodalmi munkáját mutatta be a kerületi közönség előtt. A Havazás – hó-bandázs hol nyíltan, hol rejtve a nőkről, a „második nemről” és az erős, időnként öntörvényű férfiakról szól.
Jóry Judit tud valamit, amit kevesen: képes hétköznapi, fogalmi szókincsünket vizuálisan használni, képes a szavak nyelvére lefordítani a test metanyelvét, és testek életét és halálát elregélni ezen a nyelven. A szó legtágabb értelmében vett érzéki költészet az övé, a szenvedés, a betegség, a megalázottság érzékisége szól benne, a történelem, az éhínség, a dögvész érzékisége – és az a „talán”, ami e kísérteties, mégis lenyűgözően emberi vízió hajtómotorja: az ember kiolthatatlan vágya az érzéki megváltás után – írja Pályi András a Havazás – hó-bandázs címmel megjelent lírai próza epilógusában. Az utószó záró gondolata szerint a szerző arra vállalkozott, hogy olyasmiről írjon, amiről nem lehet, így hát nyelvet teremtett.
 
erzeki
A szerző dedikálta köteteit a bemutató után
 
Ahogy Jóry Judit első regényében (Vetkőztetik a menyasszonyt), a Havazás – hó-bandázsban is markánsan megfigyelhető a testiség nyelvi sémáival és tabuival való szakítás szándéka. Erről a közönség is megbizonyosodhatott a Barabás Villában rendezett könyvbemutatón, ahol az alkotóval beszélgető Orosz István grafikus és Balázs Attila történész részleteket olvasott fel a műből.
 
A most bemutatott, küllemében is művészi igénnyel tervezett kis könyv megjelenését a hegyvidéki önkormányzat támogatta. A kiadvány megvásárolható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben (XII., Beethoven utca 1/b).
 
z.