Étrendváltással az elsavasodás ellen

„Ételed legyen a gyógyszered, gyógyszered az ételed” címmel az egészséges táplálkozásról tartott előadást Bucher Kata bioenergetikus, jógaoktató a Virányosi Közösségi Házban. Mint kiderült, a helyesen megválasztott étrenddel megelőzhető a betegségek kialakulásában hangsúlyos szerepet játszó elsavasodás.
Az életünket meghatározó okokozati összefüggések testünk működését is befolyásolják, szervezetünk állapota a kauzalitás eredményeként is felfogható. Bizonyos megközelítés szerint betegségek éppen ezért nem léteznek, a kóros állapot tulajdonképpen a testünket érő káros hatások következménye. Egyfajta reakció, a test válasza az egészséges állapottól való eltérésre.
 
Ennek egyik jellemző állapota a test elsavasodása. A magzat lúgos közegben fejlődik, a születést követően azonban szervezete fokozatosan elsavasodik, ami a betegségek többségének egyik kiindulópontja. A savasodás legfontosabb oka a táplálkozásban keresendő. Minden ember megfelelő enzimkészlettel születik, azonban a nem megfelelő élelmiszer-bevitel, a hőkezelt és alacsony enzimtartalmú ételek fogyasztása az enzimszint fokozatos csökkenéséhez vezet. Végeredményben a szervezet feléli az enzimkészletet. Ennek elkerülése érdekében lúgosító, enzimgazdag étrendre van szükség. A nyomelemek, ásványi anyagok hiánya, a túlzott állati, illetve növényi fehérje- és szénhidrát-fogyasztás ugyanis elősegíti az elsavasodást és a betegségek kialakulását.
 
etrendvaltassal1
A földimogyoró enyhén savasít
 
A vér pH-értéke 7,4 körüli, a 7 alatti szint savas, az e feletti szint lúgos környezetet jelöl. A pH-értéknek a szervezet nagy részében lúgosnak kellene lennie. Ilyen kivétel a gyomor, ahol az anyagcsere során keletkező savakat a szervezet ásványi sókkal, a többi között kalciummal semlegesíti. Ha nincs elégséges kalciumbevitel, az emberi test a csontokban, fogakban tárolt saját tartalékait használja fel.
 
A savasodás tünetei: a fogak romlása, csontritkulás, férfiaknál kopaszodás, nőknél narancsbőr. Ez utóbbinak oka, hogy a savak közömbösítésekor keletkező sókat a szervezet a nők esetében a bőrben raktározza. A sók férfiaknál elsősorban az ízületekbe és az érrendszerbe, nőknél a változó kort követően az ízületekben és a kötőszövetekben rakódnak le.
 
Az elsavasodás mértékét a hajszálerek állapota mutatja meg a legjobban: mivel a vörösvértest nagyobb, mint a hajszálér végének átmérője, csak akkor képes eljuttatni az oxigént a teljes érszakaszon, ha megfelelően rugalmas. A vér elsavasodásakor azonban rugalmatlanná válik, ezért romlik a végtagok oxigénellátása, ami akár amputációhoz is vezethet. Szintén jellemző tünet az erek rugalmatlansága miatt kialakuló magas vérnyomás.
 
Helyes táplálkozással azonban a szervezet egészséges állapota szinten tartható, ezáltal megelőzhető a betegségek jelentős része. Az első lépés az életmódváltás, hiszen a cigaretta, az alkohol, az édesség és a stresszhormonok mind-mind savasító hatásúak. Mivel a nyirokrendszer működését, keringését a légzéssel és a mozgással tudjuk stimulálni, tanácsos naponta legalább tizenöt percet intenzív erőkifejtést igénylő testmozgással tölteni. Hatékonyak a jóga és más relaxációs mozgásterápiák is. A savtalanítás segít visszanyerni az ideális testsúlyt, így nincs szükség ártalmas fogyókúrákra sem.
 
etrendvaltassal2
A petrezselyem lúgosító hatású
 
A bevitt tápanyagok helyes megválasztásával a savasodás visszafordítható. Kétféle étel létezik: savasító és lúgosító. Jó tudni, hogy az ételek tulajdonságait nem az ízük határozza meg, hiszen a savasnak gondolt citrom erősen lúgosító hatású. Savasítanak a szénhidrátok, a fehérjék, a túl sok gabona – kivéve a köles, a hajdina, a barna rizs, a tönkölybúza –, a sajt, a túró, a tejföl, a joghurt, a mustár, az ecet, a kakaó és a gomba. Lúgosítanak a nyers ételek, a csírák, a zöldségek általában, a szója, a petrezselyem, a paradicsom, a fehérbab, a lencse, az olíva, a lenmagolaj, a pirospaprika, a gyümölcsök nagy része, a saláták és a kecsketej. Meglepő, de enyhén savasít a földimogyoró, a pisztácia és a kesudió, míg a mandula és a mogyoró kismértékben lúgosít.
 
Akkor táplálkozunk helyesen, ha étkezéseink legfeljebb húsz százaléka savasító. Ennek érdekében javallott a disznóhúsés felvágottfogyasztás jelentős csökkentése, illetve a margarin kerülése. A leginkább savasítóak az aszalt, ecetben elrakott vagy szárított gyümölcsök. Megfigyelések szerint a túl sok élesztő, kenyér fogyasztása daganatos megbetegedésekhez vezethet. Ugyancsak kerülendők az édesítőszerek, helyettük javallott a sztévia és a xilit. Utóbbi növény rendbe hozza a száj pH-értékét, egyúttal elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.
 
A savasodás során keletkező salakanyagok kötéseit gyógyteákkal lehet felbontani: ajánlott az orbáncfű, a cickafark, a körömvirág, a kamilla, a bodzavirág, a babhüvely, a hársfavirág, a zsurló és a gyermekláncfű keverékének fogyasztása, valamint a magas klorofi ltartalmú zöldmix alkalmazása. Ilyen a sóska, spenót, citromlé, kelkáposzta és petrezselyem hozzáadásával készített turmix. A felszabaduló savakat ásványi anyagokkal kell semlegesíteni, majd napi két-három liter víz bevitelével kimosni a szervezetből. Jó tudni, hogy az 5,5-es pH-értékű krémek is savasítanak, a narancsbőr ellen a legjobb a szódabikarbónás lúgosító fürdő.
 
mm