Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Farsangkor pezsgőt

A száraz és félszáraz pezsgőfajták többnyire aperitifként és a főételekhez váltak be, míg a különféle édes változatok a desszertek kiváló kísérői. Arra ügyeljünk, hogy amennyiben édes pezsgőre esik a választásunk, mindig egy fokkal édesebb legyen a süteménynél, vagy más desszertnél!
Illik tudni, hogy a literenkénti cukortartalom határozza meg, melyik az édes, a félédes, a száraz pezsgő, például az extra brutban (különlegesen száraz) mindössze 5 grammnyi cukor található, míg az édesben (doux) akár 50 gramm is előfordulhat. Valamennyi 0,75 literes palackban kapható, s olykor rosé vagy vörös (rubin) pezsgő is fel-feltűnik közöttük.
Az alábbi válogatás korántsem teljes, csupán egy csokorra való a legismertebbekből. Külön jelöljük a tartályban és a palackban érlelt, minőségileg magasabb színvonalat képviselő italokat.
BB sec: száraz, fehér, a Balatonboglár környékén termő szőlőkből készülő tank-(tartályban érlelt) pezsgő. Ajánlott fogyasztása: 12 Celsius-fokra lehűtve.
BB demi sec: félszáraz, fehér, szintén a Balatonboglár környékén termő szőlőkből készülő tankpezsgő. Ajánlott fogyasztása: 10 Celsius-fokra lehűtve.
BB doux: édes, fehér, szintén a Balatonboglár környékén termő szőlőkből készülő tankpezsgő. Ajánlott fogyasztása: 8-10 Celsius-fokra lehűtve.
BB Spumante: édes, fehér muskotályos, illatos, a balatonboglári különleges muskotályos szőlőkből készülő, tartályban érlelt pezsgő. Ajánlott fogyasztása: 6-8 Celsius-fokra lehűtve.
Törley dry: száraz, fehér, minőségi pezsgő, palackban érlelt (methodic classique), a Törley alapboraiból készült cuvée, többéves érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 8-12 Celsius-fokra lehűtve.
Törley doux: édes, fehér, minőségi pezsgő, palackos, többéves érlelésű. Ajánlott fogyasztása: 6-10 Celsius-fokra lehűtve.
Törley brut: különlegesen száraz, fehér, minőségi pezsgő, palackban érlelt, a Törley etyeki chardonnay elnevezésű alapborából készül, többéves érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 10-12 Celsius-fokra lehűtve.
Törley Charmant doux: édes, fehér pezsgő, alapborokból készül, többéves tartályban érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 6-8 Celsius-fokra lehűtve.
Törley Muscateller: édes, fehér muskotályos tankpezsgő, kizárólag muskotályos szőlőből készül, többéves érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 6-8 Celsius-fokra lehűtve.
Törley Talisman demi sec: fehér, félszáraz tankpezsgő, a legismertebbek közül való, száz éve kedvelik. A Törley alapboraiból készül, többéves érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 8-10 Celsius-fokra lehűtve.
Törley Fortuna: édes, fehér, fűszeres illatú tankpezsgő. Fűszeres karakterű alapborokból készül, többéves érleléssel. Ajánlott fogyasztása: 6-8 Celsius-fokra lehűtve.
Törley Gála sec: száraz, fehér tankpezsgő, alapborokból készül, többéves érleléssel,ünnepi alkalmakra. Ajánlott fogyasztása: 8-10 Celsius-fokra lehűtve.
Walton demi sec: félszáraz, fehér tankpezsgő, gyümölcsös ízhatása miatt különfélekoktélok kiváló alapja lehet. Ajánlott fogyasztása: 6 Celsius-fokra lehűtve.
Walton Muscat: édes, fehér, muskotályos jellegű tankpezsgő. Ajánlott fogyasztása:6 Celsius-fokra lehűtve.
Hungaria extra dry: különlegesen száraz, fehér, palackos érlelésű pezsgő. Ajánlott fogyasztása: 8-10 Celsius-fokra lehűtve.
Hungaria doux: édes, fehér, minőségi, palackban érlelt pezsgő. Ajánlott fogyasztása: 6-8 Celsius-fokra lehűtve.
Henkell Trocken: különlegesen száraz, fehér, palackos érlelésű pezsgő. A német–francia határ közelében, az elzászi szőlőkből készül. Ajánlott fogyasztása: 8-10 Celsius-fokra lehűtve.