Favágás és -ültetés a Csörsz utcában

Az elkészült kertészeti szakvélemény alapján tizenegy jegenyenyárt vágatott ki az önkormányzat a Csörsz utcai sporttelep területén. Az odvas, rossz tartószilárdságú, ezért balesetveszélyes növények helyett húsz többszörösen előnevelt díszcseresznyét ültettek.
favagas1
 
Bár kívülről egészségesnek látszottak, a Csörsz utcai sporttelepen álló jegenyenyárfák műszeres átvizsgálásakor kiderült, hogy a növények törzse több helyen üreges, a vastagabb ágak tartása nem megfelelő. Belső szerkezetük olyan mértékben meggyengült, hogy egy nagyobb viharban vagy széllökéstől minden előzmény nélkül kidőlhettek volna. Nem csupán a fák általános állapota jelentett balesetveszélyt: az egykor a sporttelep rézsűjébe ültetett növények gyökérzete a talajerózió következtében a felszínre került, ezért már nem tudott megfelelő támasztékot biztosítani, így több példányt a kidőlés fenyegetett.
 
favagas2
 
A kivágott fákat húsz jelenleg is virágzó díszcseresznyével pótolta az önkormányzat. A jegenyenyárnál alacsonyabbra növő, de terebélyesebb koronát nevelő fák a remények szerint egyedi hangulatot kölcsönöznek majd a Csörsz utca alsó szakaszának.
 
(m.)