Fejlesztések a budai hegyekben

Európai uniós pályázati támogatásból hajt, illetve hajtott végre fejlesztéseket a nyár folyamán az idén negyvenéves Pilisi Parkerdő Zrt. A természeti környezet védelmében új sorompókat helyeznek ki az erdőkbe vezető utak mentén, folytatták a korában megkezdett facsereprogramot, valamint hozzákezdtek a budai hegyekben található kőbányák, külszíni fejtések balesetmentesítéséhez.
Mintegy 460 millió forintos uniós pályázati támogatáshoz jutott az idén jubiláló, negyvenesztendős Pilisi Parkerdő Zrt. A jelentős összegből sok mindenre futja: elsőként a Normafa térségében két helyszínen sorompókat (képünkön) telepítettek a természetvédelmi területek megóvása, valamint az illetéktelen behajtás megakadályozása érdekében. Várhatóan októberig megvalósul a Tündér-hegyi és Tündér-Fejlesztések a budai hegyekben szikla alatti, használaton kívüli kőbányák balesetmentesítése, a mintegy 2900 négyzetméternyi bányafal állékonyságvizsgálata, a rézsű tisztítása és a biztonsági korlát kiépítése. Szintén a folyamatban van a Tündér-szikla erózióját megakadályozó vízterelők kialakítása és hordalékfogók készítése.
 
16_Page_04_Image_0003
 
A pályázati támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílik az utóbbi időben egyre több kárt okozó extrémkerékpáros nyomvonalak lezárására, s ezzel egy időben összesen száznegyven méter korlát, illetve figyelmeztető táblák kihelyezésére a Jánoshegy környékén. Jelenleg is több helyszínen zajlik az erdőállomány rehabilitációja, amelynek keretében a védett területeken megtelepedett, idegenhonos fajokból (akácból, feketefenyőből) álló erdőket őshonos állományokra, javarészt tölgyesekre cserélik, valamint visszaszorítják az agresszívan terjedő bálványfát.
 
(mm.)