Felújítás előtt a művelődési központ

Az önkormányzat nagyszabású városközpont-fejlesztési terveinek részeként megújul a Csörsz utcai művelődési központ épülete, az elképzelések szerint az év végén kezdődik az átépítés. A felújítás ideje alatt az állandó közösségi programoknak más, közeli helyszíneken biztosítanának helyet.
Rövidesen látványos szakaszához érkezik a Csörsz utcai művelődési központ (a „MOM”) és környezetének megújítását célzó fejlesztési program. Lezárult a hosszas tervezőmunka, az engedélyeztetési folyamat is a végéhez közeledik, és a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztandó kivitelező az önkormányzat reményei szerint már novemberben nekilátna az építési munkáknak.
 
Nő az összterület
Az épület újabb funkciókkal bővül a rekonstrukció során – mondta el Kovács Lajos alpolgármester. A színháztermet úgy építik át, hogy igény szerint nagy befogadóképességű bálteremmé lehessen alakítani, illetve a konferenciák magas szintű technikai követelményeinek is megfeleljen. A kis termeket – amelyek száma bővül a belső terek átvariálásával – szintén modernizálják, így majd azokban is rendezhetnek fejlettebb technikát igénylő programokat.
Korszerűsítik a kiszolgálótereket is, sőt, kismértékben növelik az összterületet: a mai színházterem alatti, raktárként használt pincét kibővítik a belső udvar felé. Az „L” alakú tömb által közrezárt udvart a leendő pincebővítés felett átépítik – itt egy kis szabadtéri színpadot alakítanak ki. A felújítás előkészítése a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatósági felügyelete alatt zajlik, lévén a ház műemlék. Ennek megfelelően a homlokzatot teljes egészében az eredeti, 1950-es években készült tervek szerint állítják helyre.
 
Az alpolgármester kitért arra is, hogy a művelődési központ épülete előtt a Sirály utca Jagelló út és Csörsz utca közötti szakaszát lezárják az autóforgalom elől. Itt egy háromszintes mélygarázst építenek, illetve a –1. szinten, a Gesztenyés kert rézsűje felé nyílóan, kávézót hoznak létre. A felszínt hangulatos pihenőterületté alakítják, ahol szombatonként az ökopiac ideiglenes standjai kaphatnak helyet. A piac állandó pavilonjai megmaradnak a központ kertjében, ám azokat is korszerűbbekre cserélik.
 
2009_14_04_10
Nagyon fontos, hogy megmaradjanak a kialakult közösségek
 
Tánc az iskolában
A művelődési központ szeptember végéig szervezhet rendezvényeket, októbertől fokozatosan ki kell költöznie az intézménynek. Abban az esetben, ha a remélt novemberi munkakezdés bármilyen ok miatt csúszna, az önkormányzat lehetővé teszi, hogy az állandó programok még egy ideig maradhassanak a Csörsz utcában, hiszen senkinek nem érdeke, hogy akár csak néhány hétig is üresen álljon a ház.
 
Az ütemterv szerint 2010 decemberében adnák át a kívül-belül megújított intézményt. A 14 hónaposra tervezett munkálatok idejére is szeretnének helyet biztosítani a központ állandó programjainak; ezek ideiglenesen a közeli iskolákban, illetve egy kijelölt önkormányzati helyiségben működhetnének – mondta Kovács Lajos.
 
– Sikerült megállapodnunk az Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Németvölgyi Általános Iskola igazgatójával, hogy délutánonként náluk tarthassuk meg klubjainkat, tanfolyamainkat – közölte érdeklődésünkre a művelődési központ igazgatója. Hambuch Gerda elmondta: a felújítás ideje alatt elképzeléseik szerint az Arany János iskolában kapna helyet többféle tánc- és tornaklub – a Berczik Sára-féle gyermektorna, a nyugdíjastorna, Gál Péter tánciskolája –, valamint a Drazsé Drámajátszó Stúdió, a Rögv-est improvizációs színház és Domi bábszínháza. Ott tartanák a MOM nyugdíjasok és bélyeggyűjtők klubját, a Gemini zenéstáncos klubot, a Mesematinét, a babamasszázs-foglalkozásokat, a logopédiát, a francia nyelvklubot, a Hegyvidéki Egészségklubot, valamint a László Gyula Egyesület kultúrtörténeti előadás-sorozatát. A Németvölgyi Általános Iskolában szintén működnének mozgásos foglalkozások (akrobatikus rock and roll és showtánc-tanfolyam, holisztikus fitnesz, jóga-stretching, körtánc), továbbá ide kerülne a családsegítő klub, és itt rendeznék a természetvédő turisták, a bridzselők és a csipkeverők szokásos összejöveteleit is. A programokat a tanítás miatt délutánonként szerveznék.
 
2009_14_04_09
A „régi MOM” környezete teljesen megújul
 
„MÁSODIK CSALÁD”
A művelődési központ igazgatója szeretné, ha kapnának egy helyet, ahol az előbbiekben fel nem sorolt foglalkozásokat tarthatnák, akár délelőtt is. A korai időpontokat főképpen a baba-mama programok – például az Iciripiciri táncház, a Tücsök-zene – résztvevői igénylik. Amint ez ügyben megszületik a végső döntés, tájékoztatják az érintetteket, hogy zökkenőmentes lehessen a szeptemberi évadkezdés.
 
Hambuch Gerda hangsúlyozta, fontos, hogy a művelődési központ átépítése idején is megtalálják a helyüket mindazok, akik erősen kötődnek az elmúlt évek, sőt évtizedek során kialakult közösségekhez. Ezek sokak számára a „második családot” jelentik, ezért az intézmény munkatársai kötelességüknek és felelősségüknek érzik, hogy mindent megtegyenek a megmaradásukért.
 
z.