fitt

Fitt volt, aki ott volt – hegyvidéki sportünnep a Sportmaxban

„Fitt leszel, ha itt leszel” – ez volt a jelmondata a Csörsz utcai Sportmaxban második alkalommal megrendezett önkormányzati sportnapnak. A Hegyvidéki Téli Sportünnepen látványos sorversenyek, izgalmas focitornák, valamint meglepetéskoncert gondoskodtak a szórakoztatásról.
A délelőtt a kisiskolásoké volt, a hét kerületi általános iskola alsós diákjai a „Fel a cipővel!” televíziós sportvetélkedőtől kölcsönzött játékok segítségével látványos sorversenyeken mérték öszsze ügyességüket. A gyerekeknek hol rollerrel, hol molnárkocsit tolva, összekötött térdekkel, vagy éppen békauszonyban kellett a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteniük a fantáziadús akadályokkal nehezített, huszonöt méteres pályát.
fitt
A SPORT ERŐSÍTI A KÖZÖSSÉGI SZELLEMET
Az összesített eredmények alapján, a Jókait és az Aranyt megelőzve, a Tamási Áron iskola csapata bizonyult a leggyorsabbnak. Hajnal Gabriella igazgató lapunknak elmondta, mostoha körülmények között készültek a versenyre, hiszen az iskola új tornatermi szárnyát csak szeptemberben vehetik birtokba a gyerekek. Az építkezés idején az alsósok a Dobsinai úton kialakított ideiglenes tornaszobát használhatják. A nem túl ideális felkészülés ellenére győzni jöttek, ami elsősorban a lelkesedésüknek köszönhetően végül sikerült is. Az igazgatónő kiemelte: egész héten nagy volt az izgalom a gyerekek körében, kialakult egy olyan versenyszellem, ami győzelemre „ítélte” a csapatot. Szerinte a sportünnep lényege mégsem a versengés, hanem az, hogy a sportolás összehozza a kerületi iskolák tanulóit. Erősödik a közösségi szellem, eljönnek a szülők, ismerősök, új barátságok, kapcsolatok alakulhatnak ki.
Hasonlóan vélekedett az Arany János iskola igazgatója is. Patkó Lajos szerint a kezdeményezés a kerület valamennyi iskoláját megmozgatta, a gyerekek láthatóan nagy örömmel és elszántsággal vetették bele magukat a küzdelembe. Olyan versenyt sikerült kitalálni, amelynek a megnyerése rangot jelent a szemükben. Nem véletlen, hogy amint befejeződött a viadal, többen már a visszavágásról beszéltek.
Erre egyébként minden feltétel adott, hiszen a következő tanévtől, az önkormányzatnak köszönhetően, az eddigi három helyett öt kötelező testnevelés órát tartanak a kerületi iskolákban, így jövőre várhatóan még frissebbek és erősebbek lesznek a gyerekek.
fitt
MOLNÁR TAMÁS IS MEGIZZADT
Az iskolásokéval megegyező pálya és feladatok, de egyszerűsített akadályok várták az ovisokat. A kerületi fenntartású intézmények mellett részt vett a Zölderdő Óvoda is, így tizenkét csapat vágott neki a versenynek. Láthatóan lenyűgözte a gyerekeket az impozáns csarnok látványa, hiszen ezúttal senkit sem kellett fegyelmezni, korukhoz képest nagy türelemmel várták, hogy pályára léphessenek. Akik pedig éppen nem versenyeztek, a többieket buzdították. Ebben segítséget kaptak a szülői szurkolócsoportoktól, a leghangosabb támogatást a Németvölgyi Óvoda könyvelhette el.
Azt hihetnénk, az óvodások esetében különösen igaz, hogy nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, a gyerekek azonban másképp gondolták, és teljes erőbedobással futottak, kúsztak, másztak. Méghozzá nem is akármilyen sebességgel, a csapatokban helyet kapó szülők és óvónők talán jobban kifáradtak a verseny végére, mint az örökmozgó gyerekek. Ezúttal is beigazolódott tehát az örök igazság, hogy ember legyen a talpán, aki képes lépést tartani egy óvodással…
Hogy senki se tévedjen el az akadályok között, arról Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó gondoskodott, akit a szervezők arra kértek, mindegyik forduló előtt mutassa be a soron következő feladatot. A közel kétméteres sportember ikrei a KIMBI Óvodába járnak, így nem csoda, hogy az ovi színeiben ő maga is részt vett a versengésben.
Molnár Tamás elmondta, alaposan megizzasztották a gyerekek, hiszen „vízi emberként” nincs hozzászokva a szárazföldi versenyekhez. Különösen a „hajolgatós” feladatok jelentettek számára kihívást, ezekben bizony fölé nőttek az ovisok. Ennek ellenére jónak értékelte a saját teljesítményét, amivel csapattársai is egyetértettek.
fitt
A BŰNÜLDÖZÉS AZÉRT FÁRASZTÓBB…
A Városmajori Óvodát erősítette Fülöp Valter, akinek két kislánya jár az intézménybe, így szívesen vette a felkérést. A Sportmaxot civilben is sokat látogató és rendszeresen sportoló rendőrkapitány szerint a bűnüldözés ugyan fárasztóbb foglalatosság, azért a gyerekek között sem lehetett lazsálni.
Bár az ovisoknál nem hirdettek eredményt, mindenki győztesnek érezhette magát, hiszen valamennyien kaptak érmeket, ajándékokat. A legnagyobb sikert az erre az alkalomra készített különböző színű csapatpólók aratták, amelyeket a sportünnep valamennyi résztvevője hazavihetett. A sorversenyek zárásaként, pihenésképpen, a Megasztár4 felfedezettje vette birtokba a pástot: Fekete Dávid előadása nagy sikert aratott, a gyerekek és a felnőttek együtt énekelték vele a slágereket.
Sokan kíváncsiak voltak a Hegyvidék SE ifjú focistáira. Az utánpótláscsapatok villámtornáján a két egykori válogatott labdarúgó, Mónos Tamás és Geress Zoltán irányításával készülő 2000–2001-es születésű hegyvidéki csapatok a Tabán FC hasonló korú tehetségei ellen léptek pályára, míg az 1998–1999-es korosztály a Budatétény csapatai ellen játszott.
fitt
A JÁTÉKVEZETŐK A LEGJOBB FOCISTÁK
A kétfordulós bajnokság szünetében sztárvendégeket köszönthettünk. A Beleznay Endrével, Luival és Hajdú B. Istvánnal a soraiban felálló médiaválogatott a többek között Varga Miklóssal megerősített színészekkel csapott össze. Földesi János, a médiacsapat kapitánya elmondta, örömmel vesznek részt minden rendezvényen, amelyen alkalom nyílik a sport és a testmozgás népszerűsítésére. Évente félszáz fellépést vállalnak; öt évvel ezelőtt éppen azért alakultak, hogy példát mutassanak a gyerekeknek, elősegítsék az utánpótlás- nevelést. Rendszeresen találkoznak a színészválogatottal, s Földesi szerint néhány döntetlen mellett legtöbbször győztesként hagyják el a játékteret.
Másként emlékezett a színészeket képviselő Besenczy Árpád, aki elmondta, bár elsősorban a mozgás öröméért játszanak, azért időről időre legyőzik a média csapatát… Különösen a kiváló formának örvendő Varga Miklósban bíznak, aki már korábban is jó néhány góllal terhelte meg örök riválisuk hálóját. Akármi is történt a múltban, a mostani eredmény Földesi János „igazát” erősíti: habár hosszú ideig a színészek vezettek, 4–3-ra a médiaválogatott nyerte a nagy rangadót.
A sportnap végén rendezték a meghívásos felnőtt amatőr labdarúgótornát, amelyen az önkormányzat, a Gál ügyvédi iroda, a Hegyvidék SE edzői, a kerületi tanárok és a játékvezetők csapatai látványos meccseken döntötték el, ki a Hegyvidék focibajnoka. A büszke címet végül a játékvezetők nyerték el, akik az edzők ellen győztek a döntőben.
mm