Fitten flottul megy a munka

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Önkormányzati Minisztérium immár harmadik alkalommal szervezi meg az elmúlt években nagy sikert arató Munkahelyi Életmódváltó Csapatversenyt. A rendezvény célja, hogy életmód-változtatásra, az eddiginél több és intenzívebb testmozgásra késztesse az ülőmunkát végzőket.
Köztudott, hogy a közérzetet erősen befolyásolja, mennyire érezzük magunkat fittnek, egészségesnek. Vitathatatlan, hogy még a legerősebb jellemnek sem könynyű mai, rohanó világunkban – ahol minden sarkon gyorsan elérhető ízletes kalóriabombákkal csábítanak – egészségesen táplálkozni, vagy egy-egy elhúzódó munkaértekezlet, túlóra után a sportot választani az otthoni édes semmittevés helyett.
Hosszú távon azonban ez az életmód komoly problémákhoz vezethet: túlsúlyhoz, szív- és érrendszeri panaszokhoz, gerincproblémákhoz, hogy csak a leggyakrabban előforduló gondokat említsük. Ebből a „mókuskerékből” segít kitörni a Munkahelyi Életmódváltó Csapatverseny, amelynek már a neve is sikerre ösztönöz.
Közösen minden könnyebben megy – vallják a szervezők, akik a közel hét hónapig tartó programsorozat alatt ügyelnek a társas kapcsolatok fejlesztésére is. Mert a tartós eredmény elérése érdekében igazi csapatmunkára van szükség, miközben a résztvevők egyre közelebb kerülnek egymáshoz, fokozatosan javul a közérzetük és a munkahelyi légkör, erősödnek a munkatársi kapcsolatok.
A pozitív változás nemcsak az általános hangulat szempontjából áldásos, hanem a munkahelyek számára is nyereséget jelenthet. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a program alatt gyorsul a belső kommunikáció, a munkatársak kiegyensúlyozottabbak és energikusabbak lesznek. Talán az sem meglepő, hogy azoknál a cégeknél, ahol egy vagy több csapat vesz részt a versenyen, a hiányzás is kevesebb. A közös cél ugyanis összekovácsolja a kollégákat, legyen szó idősről vagy fiatalról, vékonyról vagy éppen teltebbről.
Igazi csapatmunkára lesz szükség a munkahelyeken
Igazi csapatmunkára lesz szükség a munkahelyeken
A versenyszervezők a munkahelyekről olyan, minimum öt-, legfeljebb tízfős vegyes csapatok nevezését várják, amelyek szeretik a kihívásokat, kitartóak, és változtatni akarnak jelenlegi életmódjukon. A verseny mérlegeléssel kezdődik és zárul, amikor kiszámítják az egyes csapatok fittségi indexét a két kilométeres finn gyaloglóteszt, valamint a testtömeg-index mérésének segítségével. Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szakemberei, valamint a verseny támogatói két-, háromhetente hírlevél formájában juttatják el a részt vevő munkahelyekre a táplálkozással és a testedzéssel kapcsolatos módszertani ajánlásaikat.
A legeredményesebb csapatok tagjai az eredményhirdetés alkalmával díjazásban részesülnek, ám a legnagyobb diadal mindenki számára az, hogy az életmódváltásnak köszönhetően látványosan javul az egészsége és a közérzete. A versenynyel kapcsolatos részletekről az OEFI munkatársai, Rab Éva (428-8226) és Galgóczi Dóra (428-8249) nyújtanak tájékoztatást. E-mail: csapatverseny@oefi.antsz.hu.
M.