Folytatódnak a kátyúzások és a lépcsőfelújítások

Újabb három lépcső rekonstrukciója fejeződött be az elmúlt hetekben. A felújítási program keretében a Ribizli és a Hegyhát lépcső mellett a János kórház előtti lépcsősor is megújult. Folytatódott a kerületi utak kátyúzása, ezúttal nyolc helyszínen ezernél is több úthibát javítottak ki. Rendezték a szelektív gyűjtő környezetét a Normafa-parkoló bejáratánál.
A kerületi utak, járdák és lépcsők karbantartását végző Vianova 87 Zrt. kivitelezésében generál felújításon esett át a többszörösen kanyargó Sárospataki út két szakaszát összekötő Ribizli lépcső. A munka kiterjedt a szerkezet megerősítésére, a járófelület hibáinak kijavítására, a korlát átfestésére, valamint a terméskővel kirakott pihenők újraépítésére. Korábban sok gondot okozott, hogy az esővíz a lépcsőre mosta a termőföldet a domboldalról. Ennek megakadályozása érdekében a lépcső alsó része és a határoló rézsű közé íves támfalat építettek.
 
Teljesen megújult a Szent János Kórház előtti lépcsősor is. A lépcsőfokok újrarakása és a pihenők átalakítása mellett megerősítették a lépcsőalapot, kicserélték a kétoldali gerendákat, a korlátot pedig zöldre festették. Átépítették a János Zsigmond utcát a Kázmér úttal összekötő Hegyhát lépcsőt is. Elsősorban az időseknek jelent könnyebbséget, hogy a lépcső felső szakaszán a korábbinál nagyobb felületű pihenőket hoztak létre. A munkálatok során valamennyi pihenő új betonalapot és öntött aszfaltburkolatot kapott, míg a lépcső két oldalán gyeprácscsal fedték le az erodáló rézsűket.
 
folytatodnak
A Normafánál rendbe tették a szelektív hulladékgyűjtő környezetét
 
Jól halad az önkormányzati kezelésű utak kátyúmentesítése. Már befejeződött az úthibák kijavítása a Mártonvölgyi úton, a Szamóca lejtőn, a Zalai úton, a Szarvas Gábor úton, a Béla király úton a fogaskerekűnél és az Irhás árok kijelölt szakaszán. A kátyúzási munkálatok alatt hívták fel az önkormányzat figyelmét a környék lakói, hogy a Magas úton az S-kanyarnál évek óta nagy mennyiségű hordalék kerül az útpályára. A törmelék eltakarítása után kiderült, hogy azon a részen teljesen elkopott a szilárd útburkolat, amit hamarosan pótol az önkormányzat. A mintegy százötven méternyi útszakasz hengerelt aszfaltréteget kap.
 
Az utóbbi időben mindennapossá vált a Normafa-parkoló behajtója körüli füves részen álló autók látványa. A környezet védelme érdekében az önkormányzat úgy döntött, megszünteti az áldatlan állapotokat, és átépítteti a parkoló bejáratát.
 
A szabálytalanul álló gépkocsik kerekei nem csupán az út szegélyét tették tönkre, hanem mély barázdákat hagytak az eredetileg füves területen. Elgondolkodtató, hogy éppen azok nem törődnek a környezet védelmével, és rongálják a zöldterületeket, akik a jó levegő és a természet kedvéért mennek a Normafához.
 
Az önkormányzat mindenesetre megelégelte az állandósulni látszó helyzetet, és lépéseket tett a parkolási anomália felszámolására. Ennek megfelelően a Vianova felbontotta és megemelte az útpálya szegélyét a parkoló bejáratánál. Az újonnan kiépített, közel húsz centiméter magas padka a remények szerint már leküzdhetetlen akadályt jelent majd az autósoknak. A munkálatokkal egy időben rendbe tették a parkolóban található szelektív hulladékgyűjtő sziget környezetét, s a tartályok erős betonágyat kaptak.
 
(mm.)